Development

Infrastructuur
kwantum

IBM opent kwantum computing naar publiek

IBM heeft een nieuwe API naar zijn 5 qubit computer met veel meer mogelijkheden.

7 maart 2017

IBM heeft een nieuwe API naar zijn 5 qubit computer met veel meer mogelijkheden.

Een nieuwe Application Programming Interface stelt wetenschappers en andere geïnteresseerden in staat geavanceerde toepassingen te bouwen op de kwantumcomputer van IBM, de IBM Q.

IBM introduceerde vorig jaar mei al een interface naar de IBM Q in de vorm van een cloudgebaseerde dienstverlening. Toen ging het echter om een API die alleen heel simpele toepassingen mogelijk maakte. Geïnteresseerden konden uitsluitend gebruik maken van IBM's in eigen beheer ontwikkelde programmeertaal voor het kwantumsysteem. Die liet ontwikkelaars code schrijven op een manier vergelijkbaar met het schrijven van muziek op een notenbalk.

Geen uitgebreide
kwantumkennis nodig

De API die IBM nu heeft vrijgegeven, komt veel meer tegemoet aan wensen die de ontwikkelaars al lange tijd koesteren. Ze kunnen nu hun programma's aanleveren in een programmeertaal naar keuze. Verder is het mogelijk een koppeling te maken met meer traditionele systemen zonder dat veel kennis van kwantummechanica nodig is.

Het doel van de nieuwe API is onderzoekers meer ruimte te geven voor het experimenteren met de nieuwe computervorm en tevens een basis te leggen voor het opschalen van het gebruik ervan. Met een nieuwe simulator wordt bovendien mogelijk ook een idee te krijgen van hoe het werken met een 20 qubit-computer er uitziet. Met een speciale Software Development Kit (SDK) die binnenkort beschikbaar komt is het bovendien mogelijk toepassingen voor deze machine te bouwen.

Het werken met een kwantumcomputer staart nog helemaal aan het begin van de ontwikkeling. IBM hoopt echter die ontwikkeling te versnellen door met veel mensen te werken aan experimenten. Zo moet ook een beter beeld ontstaan van de vereisten aan het opschalen van de kwantumcomputer, bijvoorbeeld naar 50 tot 100 qubits. Met systemen van dergelijke grootte ligt het in de verwachting dat werkelijk de voordelen van kwantumcomputer duidelijk worden.

Lees meer over
Zie ook Development op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen