Loopbaan

Branche
programmerende kinderen

‘ICT-onderwijs moet in volgend regeerakkoord’

Open brief aan politiek over digivaardigheden voor kinderen krijgt veel steun.

© CC0 - Pixabay,  StartupStockPhotos
7 maart 2017

Open brief aan politiek over digivaardigheden voor kinderen krijgt veel steun.

CodePact, een initiatief van ECP, Google Nederland, IBM, Kabelnoord, Microsoft, Salesforce, SIDN, VHTO en VodafoneZiggo, roept politieke partijen op om snel veel meer aandacht te besteden aan digitale vaardigheden in het onderwijs. Zij roepen de lijsttrekkers op hier in het komende regeerakkoord afspraken over te maken.

Volgens de betrokken bedrijven en instanties krijgen kinderen in Nederland nu niet de vaardigheden mee die zij nodig hebben om zich straks als professional te redden en zich verder te ontwikkelen.  In een open brief, die onder meer werd afgedrukt in De Telegraaf en het FD, staat de oproep om in het volgende regeerakkoord de zin op te nemen: ‘Dit kabinet gaat ervoor zorgen dat kinderen en jongeren op structurele wijze digitale vaardigheden (waaronder programmeren) aanleren en biedt leraren de kans zich hierop versneld bij te scholen.

Te versnipperd

Schoolleiders en leraren geven aan onvoldoende vaardig te zijn om in te spelen op de eisen van de digitale toekomst. Er zijn goede voorbeelden waar kinderen wel op structurele wijze digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Deze zijn echter versnipperd en te veel afhankelijk van de interesse en betrokkenheid van individuele ouders, leraren en schoolleiders.

Naast de bedrijven en instanties die bij CodePact zijn aangesloten zijn er veel organisaties die dit initiatief steunen en zich ‘vrienden van CodePact’ noemen, waaronder bedrijven, scholen en brancheverenigingen zoals Nederland ICT en DINL. De uitgeverij van AG Connect, Sijthoff Media Groep, steunt de oproep ook.

Vanaf tien jaar verplicht ICT-les

Alle partijen willen dat kinderen vanaf 10 jaar les krijgen in programmeren, opdat ze over tien jaar zijn toegerust op een arbeidsmarkt die er heel anders uit ziet dan nu. Codepact doet geen uitspraken over hoeveel lesuren er zouden moeten komen en hoeveel geld er in de operatie zou moeten worden gestoken. Ook mengt de club zich niet in de politieke discussie hoe digitale vaardigheden onderdeel van het zogeheten curriculum zouden moeten worden in het middelbaar onderwijs. “Dat is aan onderwijskundigen. We willen voorkomen dat dit een onderwerp van oeverloze politieke discussies wordt. Dan ben je zo zes jaar verder. Die tijd hebben we niet meer”, benadrukt programmamanager Margreet De Vries.

CodePact-programmamanager Margreet de Vries zegt in De Telegraaf dat ieder kind al op de basisschool de basisbeginselen van ICT moet leren. “Het kan niet langer zo zijn dat het aanleren van digitale vaardigheden een kwestie van goede wil op scholen en bij individuele leraren is. Digitale vaardigheden moeten een vast onderdeel worden van de lessen. Je moet ermee beginnen in de bovenbouw van de basisschool.”

Niet ieder kind hoeft programmeur te worden

De Vries zegt dat het niet het doel van CodePact is om van elk kind een programmeur te maken. “Het gaat vooral om de manier van denken. Zelfs de tuinman van morgen krijgt te maken met robots. Dan moet hij daarmee wel om kunnen gaan.”

Op de basisschool kun je volgens CodePact op een leuke, speelse manier kinderen vertrouwd maken met de grondbeginselen van ICT, bijvoorbeeld tijdens rekenonderwijs. “Vervolgens zou er op de middelbare school structureel de mogelijkheid moeten zijn je in informatica te verdiepen. Net zoals die er nu is met natuur- of scheikunde. Ook hier bestaan er al wel mogelijkheden, maar het verschilt sterk per school. Die willekeur kunnen we ons niet meer veroorloven. De kinderen die over tien jaar op de arbeidsmarkt komen, zullen terecht komen in beroepen die nu nog niet eens bestaan maar die allemaal ICT-kennis vereisen”, zegt De Vries in De Telegraaf.

De open brief is hier te vinden.

 

Wat is CodePact?

CodePact ging van start op 21 mei 2015, op initiatief van Neelie Kroes, toenmalig voorzitter van Start-up Delta. De eerste mijlpaal van CodePact was om 400.000 kinderen kennis te laten maken met programmeren. Op dit moment is ruim 40% van deze doelstelling behaald. “We hebben al 164.776 kinderen bereikt. Maar uiteindelijk moeten alle kinderen digivaardig worden”, licht een woordvoerder toe. De komende jaren zetten de CodePact-partners zich in om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken programmeren. CodePact is een publiek-private samenwerking tussen bedrijven, overheden en non-profit organisaties en bestaat uit 12 kernpartners en 30 vrienden van CodePact.

Onlangs berichtten AG Connect en RTL Nieuws al samen dat er nauwelijks aandacht wordt geschonken in alle verkiezingsprogramma's van de politieke partijen aan de gevolgen van robotisering en andere IT-ontwikkelingen. Het ontbreekt de politieke partijen aan visie op de IT-revolutie en de IT-sector vreest dat Nederland economische kansen zal missen.

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen