Loopbaan

Carriere
Tweede Kamer spreekgestoelte

ICT-politicus 2016 Verhoeven is eenzame hoogvlieger

Kees Verhoeven is een van de zeldzame politici die zich vol inzet voor ICT.

© CC BY-SA 2.0,  risastla
3 januari 2017

Kees Verhoeven is een van de zeldzame politici die zich vol inzet voor ICT.

Kees Verhoeven, ICT-politicus van het jaar, is een witte raaf binnen de politiek als het om ICT gaat. Het gros van zijn collega’s laat het onderwerp links liggen.  

Door de stemmers wordt Verhoeven gewaardeerd om zijn inspanningen om ICT meer op de politieke agenda te zetten. In veel commentaren wordt ook aangestipt dat er maar weinig politici zijn die zich hard maken voor ICT. Branchevereniging Nederland ICT : “Hij kijkt een stuk verder vooruit dan de meeste van zijn collega's.”

DearBytes-CEO Erik Remmelzwaal heeft het zelfs over een “eenzame strijd om andere Kamerleden enigszins te laten begrijpen waar ze over stemmen.”

Ruud Alaerd van de DHPA: “Er zijn te weinig politici of beleidsmakers waar het onderwerp Internet en meer in het algemeen ICT een domein is waarop men goed is geïnformeerd. Goed beleid stoelt mijns inziens op het hebben van inzicht en overzicht en het vervolgens kunnen omzetten in duidelijke richting. Eén van de zeldzame mensen uit de politiek die op dit moment aan een groot aantal van deze eigenschappen voldoet is Kees Verhoeven.”

Verhoeven ziet de prijs als een mooie blijk van waardering: “Ik heb me de afgelopen jaren steeds meer verdiept in vraagstukken rondom ICT, privacy en technologie. Dat is lang niet altijd een sexy onderwerp waar de kranten iedere dag mee volstaan, maar de invloed van internet en technologie op ons leven is enorm. Hoe ingewikkeld soms ook, de politiek kan zich niet afzijdig houden. Die moet zo goed en zo kwaad als dat gaat zorgen dat die ontwikkelingen binnen de grenzen van de wet blijven. Het kabinet denkt hier veel te gemakkelijk over en beschermt mensen in mijn ogen onvoldoende tegen de ongebreidelde zucht van overheden, opsporingsdiensten en commerciële bedrijven om alles van ons te weten te komen.”

Gemengde gevoelens

Een gedeelde tweede plaats is er voor Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, en voor Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken. Sophos en Eset kozen voor Dijkhoff.  Pieter Lacroix van Sophos roemt Dijkhoffs “initiatieven als Alert Online en het wetsvoorstel dat het NCSC meer wettelijke bevoegdheden moet gaan geven.” Eset “Met gedegen en bewezen meer kennis dan een doorsnee politicus spreekt hij ook de jongere doelgroep aan. Hij zou weleens bepalend kunnen zijn voor het floreren van de cybersecurity industrie in Nederland en als groot exportproduct naar de rest van de wereld.”

Henk Kamp is een goede vent, niet voor de IT maar omdat hij motor rijdt en motorrijders zijn altijd goede kerels. Wel weer jammer dat hij dan op een BMW rijdt.

Daar is Hans van de Looy van Madison Ghurka het absoluut niet mee eens. Hij is totaal niet te spreken over de leiding van het ministerie van Veiligheid en Justitie: Ard van der Steur èn Klaas Dijkhoff. Want die “maken op allerlei fronten duidelijk hoe het juist niet moet. Anderen kunnen daar waarschijnlijk veel van leren. Politie moet nog jaren verder met een verouderd en niet werkend systeem. Communicatie tussen diensten (C2000) zou al in 2000 gemoderniseerd moeten zijn maar werkt nog niet naar volle tevredenheid. Opsporingsdiensten wordt een sleepnet gegeven voor het onderscheppen van data, terwijl ieder weldenkend mens nu weet dat dat nog steeds te weinig oplevert. En als laatste loot aan de boom het terughack-voorstel.”

Kamp

En ook Henk Kamp komt er niet best vanaf. Arjan Veenboer van MobileIron wijst op de e-mail affaire waarbij Kamp “zijn Gmail-account gebruikte om zakelijke e-mail te ontvangen, waarbij ook essentiële en vertrouwelijke berichten bleken te zitten. Heeft deze minister een belangrijke rol gespeeld voor IT in 2016? Jazeker, maar misschien niet in positieve zin. Hij bewees het punt dat het beveiligen van zakelijke gegevens essentieel is voor organisaties, maar ook dat organisaties ervoor moeten zorgen dat hun gebruikers op een gebruiksvriendelijke manier kunnen werken met de gegevens die ze nodig hebben. “

Roy van den Hoogen van Sentia is wel goed te spreken over Kamp vanwege “het aan de kaart stellen van digitalisering en het belang van de kansen die dit biedt. Onder andere in de Kamerbrief over de digitale agenda.”

Maar John Verwaaijen van Magic Nederland heeft een opmerkelijk pleidooi voor Kamp. Hij noemt hem “een goede vent, niet voor de IT maar omdat hij motor rijdt en motorrijders zijn altijd goede kerels. Wel weer jammer dat hij dan op een BMW rijdt.”

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
3
Reacties
@ Pom - waarom? 05 januari 2017 15:10

De PvdA heeft gewoon voor de hackwet gesnapt hoor. Niet gehinderd door enige kennis van zaken.

Hans Duinhoven 03 januari 2017 12:30

Jammer, dat een motorrijder al automatisch een positieve beoordeling zou moeten krijgen (Kamp). Denk maar eens aan de diverse zaken die er vorig jaar aan de hand zijn geweest met diverse motorrijders (Satudarah o.a.). Zoals overal zijn er onder motorrijders goede en slechte kerels.

pom 03 januari 2017 12:18

... en nog een pluim voor Kamerlid Oosenbrug van de PvdA.

Reactie toevoegen