Overslaan en naar de inhoud gaan

'Intel legt miljarden neer voor Mobileye'

De Amerikaanse chipmaker Intel neemt voor circa 15 miljard dollar het Israëlische softwarebedrijf Mobileye over. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz en is bevestigd door Intel.
Intel

Mobileye is een specialist op het gebied van software en systemen voor zelfrijdende auto's en systemen die het autorijden vergemakkelijken en veiliger maken. Het in 1999 opgerichte bedrijf is goed voor ongeveer 70 procent van de wereldwijde markt voor die geavanceerde systemen

De miljardendeal is een teken van de enorme versnelling in de ontwikkeling van slimme en zelfrijdende auto's in de afgelopen jaren. Die zorgt behalve voor een concurrentiestrijd tussen autobouwers ook voor een race onder chipmakers en andere toeleveranciers om een sterke positie te veroveren.

In dat verband werkt het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm aan de vorig jaar aangekondigde overname voor 47 miljard dollar van het Nederlandse NXP. Die vroegere chipdivisie van Philips is sinds zijn verzelfstandiging in 2006 uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie.

Mobileye ging eind vorig jaar in zee met het navigatieverbond HERE van de Duitse autofabrikanten BMW, Audi en Daimler. Intel nam rond die tijd een belang van 15 procent in HERE, een concurrent van het Nederlandse TomTom.

Intel verwacht dat de markt voor systemen en dienstverlening op het gebied van zelfrijdende auto's kan groeien tot een omvang van zo'n 70 miljard dollar in 2030. Auto's worden door de ontwikkelingen van de komende jaren "datacentra op wielen'', aldus de chipfabrikant.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in