Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel-veteraan Andy Grove overleden

Grove is de bedenker van de slogan 'Intel Inside'. Met het succesvolle brand awareness initiatief kon Intel op eindproducten van hardwarepartners duidelijk dat de chips - die voor de meeste gebruikers onzichtbaar bleven - van het bedrijf afkomstig waren.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Grove kwam binnen bij Intel als directeur engineering en was de eerste werknemer van het bedrijf dat in 1968 werd opgericht door voormalig werknemers Robert Noyce en Gordon Moore van Fairchild Semiconductor. Grove kreeg na 11 jaar de functie van president van het bedrijf en werd in 1987 aangesteld als CEO. Die rol bleef hij vervullen tot 1998, toen er prostaatkanker bij hem werd geconstateerd. Hij bleef echter aan als president en voorzitter van de raad van bestuur tot 2004.

Veel geprezen IT-leider

Tijdens zijn rol als CEO groeide de omzet van Intel van 1,9 naar 26 miljard dollar. Onder zijn leiding werden de 386- en de Pentium processorsfamilies ontwikkeld die het bedrijf tot leider in de chipmarkt maakten. Grove schreef zijn visie op leiderschap op in twee managementboeken - High Output Management (1983) en Only the Paranoid Survive (1999) - waarvoor hij alom werd geprezen door de leiders in de IT-industrie. Zijn visie wordt wel gezien als de bakermat van het succes van Silicon Valley. Steve Jobs, Larry Ellison en Mark Zuckerberg hebben verschillende keren publiekelijk hun bewondering voor Grove geuit.

Grove ontvluchtte in de jaren 50 zijn vaderland Hongarije vanwege de onderdrukking door de communisten. Waaraan Grove precies is overleden is niet bekend gemaakt. Het was wel bekend dat hij al langer aan de ziekte van Parkison leed. Huidig bestuursvoorzitter Brian Krzanich liet weten "diep bedroefd'' te zijn om het overlijden van Grove.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in