Tim Berners Lee

Internetpionier krijgt grote prijs

Tim Berners Lee © CC BY-SA 4.0 Paul Clark
15 april 2004
De uitvinder van het world wide web, de Britse natuurkundige Tim Berners-Lee, heeft vandaag een grote prijs gekregen. Hij ontvangt als eerste de Millennium Technology Prize, waaraan een geldbedrag van 1 miljoen euro is verbonden.

De uitvinder van het world wide web, de Britse natuurkundige Tim Berners-Lee, heeft vandaag een grote prijs gekregen. Hij ontvangt als eerste de Millennium Technology Prize, waaraan een geldbedrag van 1 miljoen euro is verbonden. Het is de bedoeling dat de prijs, een initiatief van een aantal organisaties in Finland, eens in de twee jaar wordt uitgereikt.

Berners-Lee stond aan de basis van wat nu het world wide web heet. Hij bedacht in 1989 een systeem van 'hyperlinks', met de muis aanklikbare verwijzingen waarmee wetenschappers onderzoeksresultaten gemakkelijk kunnen delen via een netwerk.

In eerste instantie ontwikkelde Berners-Lee het systeem voor intern gebruik bij zijn toenmalige werkgever, het CERN in Genëve . Zijn vinding gaf de stoot tot de introductie in april 1993 van het bladerprogramma (browser) NCSA Mosaic. De 48-jarige Brit, die in december 2003 al tot ridder is geslagen, woont tegenwoordig in de Verenigde Staten. (anp/gke)

Zie ook:
Berners-Lee geridderd - 31 december 2003
WWW na tien jaar: verjongen of bezwijken - AG nr. 34, 2003
 

Reactie toevoegen