Development

Infrastructuur
Robot arm

IoT? It's the industry stupid!

Vergeet het consumentengedoe rond Internet of Things. De schat ligt in de industrie. 

© CC-BY 2.0 - Flickr PEO ACWA
8 december 2016

Vergeet het consumentengedoe rond Internet of Things. De schat ligt in de industrie. 

Het Internet of Things (IoT) is een hype opgebouwd rond grappige nieuwe toepassingen. Het serieuze geld ligt echter in industriële toepassing. Niet zo sexy, maar wat een mogelijkheden liggen voor het oprapen.

Geen twijfel mogelijk. Het Internet of Things gaat een vracht aan consumentendata opleveren die links of rechtsom geld op gaan leveren, al is het op de lange termijn. Maar daar zit de crux.

Industriële processen zijn al jarenlang voorzien van sensoren die allerlei data verzamelen rond productieprocessen. Het probleem is alleen dat door de beperkte technische mogelijkheden die data doorgaans niet of slecht toegankelijk zijn. Ze dienen slechts platte controles op het functioneren van de machines en productieprocessen. 

Internet of Things maakt het verschil

Met de komst van standaardprotocollen en interfaces, komen die data beschikbaar voor een veel bredere toepassing. En in dergelijke grote industriële processen valt serieus geld te verdienen met besparingen door efficiencyverbetering, maar ook met nieuwe businessmodellen op basis van slimme combinaties van datasets. 

Verschillende bedrijven zien inmiddels het licht. HP kondigde vorige week aan zich wat IoT betreft vooral te richten op industriële toepassingen. Maar ook kleine startups halen hun neus op voor het kruimelwerk van de consumentenmarkt, zoals Alluvium en DataKind, een non-profit organisatie die een brug wil slaan tussen data science en de sociale sector om data in dienst te stellen van de gemeenschap. CEO DrewConway zegt tegen TechRepublic: "De komende tien jaar draait innovatie om het begrijpen van data die komt van buiten de consumenten- en enterprise-omgeving; de tweede generatie big data als je het zo wil noemen. Als de belangrijkste waarde van de eerste generatie big data draaide om de mogelijkheid grote hoeveelheden data uit het verleden op te slaan en te bewerken, is de belofte van de volgende generatie om datastromen te observeren en daarmee het heden te begrijpen en de toekomst te bepalen."

Mesh intelligence maakt het verschil

In industriële omgevingen is het verzamelen van data al jarenlang heel gebruikelijk. De data worden voornamelijk gebruikt voor monitoring: de operator krijgt een signaal wanneer de boor niet goed meer functioneert. Maar er is erg weinig moeite gestoken in het bouwen van datasystemen die de ruwe data van verschillende sensoren combineren en analyseren om op basis van die inzichten actie te ondernemen. De leveranciers die dergelijke apparatuur en monitoring systemen leveren, hebben namelijk helemaal geen belang bij het betere gebruik van de data. Ze willen nieuwe platformen verkopen en het zijn doorgaans gesloten systemen.

Maar dat gaat veranderen. Door de standaardisering die nu wordt afgedwongen door het Internet of Things, komen deze data beschikbaar voor machine learning en business analytics. Daar ontstaat wat Conway noemt 'mesh intelligence' met enorme gevolgen voor het beheren van gehele productieketens en - beter nog - productie-optimalisatie en nieuwe bedrijfsmodellen. De voordelen van procesoptimalisatie zijn overduidelijk: Een dag productieverlies op een raffinaderij voorkomen levert al snel meer dan 1,5 miljoen dollar op. Om dergelijke bedragen te bereiken, moet je heel wat data van slimme thermostaten en koelkasten voor verzamelen.

Lees meer over
Zie ook Development op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen