Overslaan en naar de inhoud gaan

IPv4-adressen zijn op in Amerika

De Amerikanen beschikten van oudsher ver de meeste IPv4-adressen vanwege het ontstaan van het internet op dit continent. Maar nu is dan ook ARIN door zijn voorraad heen. Azië en Europa gingen de Amerikanen al voor. Nu is Afrika nog het enige continent waar op de vertrouwde manier de klassieke IP-adressen kunnen worden verkregen.
Arin

Dat ARIN door zijn voorraad heen is, betekent niet dat er helemaal geen IPv4-adressen meer te krijgen zijn. ARIN heeft het laatste restje bewaard voor speciale toepassingen. Die worden in kleinere blokken uitgegeven van 512 of 256 adressen. Ook bezit een aantal grote bedrijven nog grote hoeveelheden adressen, die ze mogelijk te koop aanbieden.

De toekomst ligt echter in het gebruik van IPv6-adressen. Na een zeer trage start lijkt de omarming van het nieuwe protocol toch zijn beslag te krijgen. Steeds meer internetaanbieders laten hun klanten naast IPv4 ook IPv6 gebruiken. Op die manier kan de overgang tussen de twee protocollen geleidelijk en ongemerkt plaatsvinden.

België staat eenzaam aan kop met het gebruik van IPv6. Zo'n 35 procent van de aansluiting heeft een IPv6-adres. Volgens statistieken van Akamai zijn er nu zeven landen met een adoptiepercentage boven de 10 procent. Afgezien van België zijn dat Duitsland, Luxemburg, Peru, Portugal, de Verenigde Staten en Zwitserland. Nederland staat op plaats 27 in die ranglijst met een adoptiepercentage van 2,1 procent. Google houdt het met een andere meetmethode op 3,1 procent voor Nederland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in