Management

Security
cyber

IT-beveiliging baart bedrijven minder zorgen

Bedrijven lijken wel degelijk meer greep op hun beveiliging te krijgen

© CC0 Public Domain bykst
5 december 2016

Bedrijven lijken wel degelijk meer greep op hun beveiliging te krijgen

De media-aandacht voor hackers en cybercrime wekt wellicht een andere indruk, maar bedrijven lijken toch wel degelijk wat meer greep op hun beveiliging te krijgen. Langzaam, maar onmiskenbaar neemt het aantal bedrijven dat zich zorgen maakt af.

Dat blijkt uit een rondvraag van F5 Networks onder bezoekers van de beveiligingsbeurs Infosecurity vorige maand. Het aantal repondenten dat op de vraag naar hun grootste beveiligingszorg antwoordde in het geheel geen zorgen te hebben op dit punt verdubbelde ruimschoots; van 3,6 procent vorig jaar naar 8,2 procent nu.

En niet zonder reden; bedrijven kregen minder te maken met gerichte online aanvallen en waren minder vaak slachtoffer van fraude door medewerkers. 

DDoS-aanvallen

Het aantal bedrijven dat met een of meer gerichte aanvallen te maken kreeg afgenomen; van ruim 53 procent vorig jaar naar een krappe 49 procent nu. DDoS is onveranderd het meest voorkomende aanvalstype waarmee de bevraagde organisaties te melden kregen. De meeste slachtoffers (bijna 52 procent) zien reputatieschade als het meest pijnlijke gevolg van een DDoS-aanval. Impact op de dienstverlening komt op de tweede plek met krap 42 procent. Zorgen over het offline raken van websites namen fors af, van ruim 32 procent vorig jaar naar 14 procent nu. Daartegenover staat dan wel weer een groeiende angst voor omzetverlies: van 15 naar 23 procent.

Opvallender is ook de daling van de zorgen over fraude door werknemers. Dit stond jarenlang bovenaan, maar is bijna gehalveerd. Vorig jaar noemde nog ruim 40 procent van de ondervraagden dit nog als de belangrijkste zorg op beveiligings-gebied; nu wordt door nog geen 24 procent genoemd. Daarmee worden mogelijke beveiligingsmanco's in software van derden nu meest geuite zorg (30 procent). 

Prioriteiten voor 2017

Voor volgend jaar ligt de nadruk op een versteviging van het security-beleid (ruim 41 procent) en het doorvoeren van beveiliging op gebruikersniveau (ruim 33 procent). Dit waren vorig jaar ook de twee belangrijkste aandachtsgebieden. Nog altijd blijven veel mensen (ruim 39 procent) stellen dat security hoger op de management-agenda moet komen, maar dit percentage zakt wel van ruim 55 procent in 2014 en ruim 45 procent in 2015. Uit het onderzoek blijkt een stijgende interesse in meer inzicht in de verschillende soorten bedreigingen (van 28 naar 33 procent) en een consolidatie van verschillende security-tools (van 26 naar 31 procent).

Lees meer over
Zie ook Management op AG Connect Intelligence
1
Reacties
Atilla Vigh 05 december 2016 20:26

Vreemde uitslag. Volgens mij meer het beeld dat ze hebben, dan de werkelijkheid. Zolang ik lees dat nog USB sticks, USB disks, websites zonder https etc..... schering en inslag zijn, lijkt me deze uitkomst vooringenomen.

Reactie toevoegen