Loopbaan

Governance
zandloper

IT ergert kantoorwerkers

Documenten terugvinden blijkt een tijdrovende uitdaging

© Sharp
24 maart 2017

Documenten terugvinden blijkt een tijdrovende uitdaging

IT is op veel werkplekken een demotiverende factor voor werknemers. Vooral het niet (terug) kunnen vinden van de juiste documenten is een bron van ergernis en leidt tot stagnatie van het werk.

Dat blijkt uit een rondvraag ruim 6000 Europese kantoormedewerkers in opdracht van Sharp. Uit het onderzoek komt naar voren dat werknemers in Nederland flink wat hebben aan te merken op de technologie in hun kantoor. 40% van de kantoorwerkers vindt dat de technologie op het werk hen belemmert. Een bijna even grote groep (39%) zou liever de eigen apparaten zoals laptops en telefoons gebruiken dan de meuk van hun werkgever.

Een kwart doet zelfs wel eens alsof de werkapparatuur defect is, zodat ze deze niet hoeven te gebruiken.

Werknemers ergeren zich ook aan aan het (gebrek aan) documentbeheer op hun eigen computer en op netwerkwerkschijven waar collega’s documenten verplaatsen of mappen aanmaken zonder goed doordachte  structuur. Ook wordt er flink gemopperd over conference calls die vertraging oplopen door problemen bij het opzetten van de verbinding of doordat niet iedereen de juiste documenten voor zich heeft.

Kantoorwerkers die na 1982 zijn geboren (de zogeheten millennials) zijn, zoals te verwachten, nog kritischer dan hun oudere collega’s. 33% van deze generatie – die geen werkend leven zonder Google kent – zegt meer gemotiveerd te zullen zijn als het kantoor over meer up-to-date technologie beschikt. Overall bedraagt dit percentage 28%.

Het kan nog erger

Deze Nederlandse cijfers vallen overigens nog mee in vergelijking met de andere Europese landen. In  Polen, Duitsland en Italië zijn werknemers nog een stuk ontevredener over de technologie op hun werk. De Tsjechen hebben het minst aan te merken op de technologie.

Een onplezierige werkomgeving beïnvloedt de motivatie van medewerkers, zo suggereert het onderzoek. Bijna een kwart van de Nederlandse kantoormedewerkers beschrijft zijn kantoor als ‘niet inspirerend’ en een op de acht zelfs als ‘saai’. Slechts 22% van de respondenten vindt dat hun werkomgeving hen motiveert. Dit zijn teleurstellende percentages, maar Nederland scoort daarmee toch nog een derde plaats. Alleen de Fransen en de Zweden halen met 25% meer motivatie uit hun werkomgeving.

Voor het onderzoek bevroeg Sharp 6045 kantoormedewerkers in Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Zweden, Polen, Nederland (504), Tsjechië en Hongarije.

Lees meer over
Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen