Loopbaan

Carriere
robot

IT-student: 'Robot pikt mijn baan nooit in!'

Robots gaan veel eerder een grote rol spelen op de werkvloer dan we denken, maar IT-studenten voelen zich nauwelijks bedreigd.

© Pixabay CC0 Public Domain
8 december 2016

Robots gaan veel eerder een grote rol spelen op de werkvloer dan we denken, maar IT-studenten voelen zich nauwelijks bedreigd.

Dat werd duidelijk tijdens IT Masters 2016, een IT-evenement dat onlangs plaatsvond in Den Haag, waarbij zo'n 200 laatstejaars IT-studenten werden uitgedaagd en geïnspireerd door de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

“In de zorg kunnen robots een krachtige rol gaan spelen,” zei robotexpert Randall van Poelvoorde van Robots.nu. Die rol zal volgens hem verder gaan dan het uitvoeren van eenvoudige taken. “Via de cloud kunnen robots straks intelligentie delen. Ze kunnen waarnemen of een oudere eenzaam is of niet.” Van Poelvoorde heeft op dit moment Google Home is huis, die een aantal sociale en huishoudelijke zaken binnen het gezin overneemt. 82 Procent van de IT-studenten in de zaal zegt ook graag een huishoudrobot te willen.

Sneller dan je denkt

Hoewel het volgens oud-schaatser Ben van den Burg - tegenwoordig actief in de IT met zijn bedrijf Triple IT - nog wel tientallen jaren zal duren voordat artificial intelligence (AI) de plaats inneemt van menselijke werknemers, was Van Poelvoorde het daar ‘absoluut niet mee eens’. "Het gaat veel sneller dan je denkt. Een paar jaar geleden voorspelden AI-experts dat we pas over 35 jaar zouden zijn op het punt waar we nu zijn. Vergeet niet: de ontwikkeling van AI gaat exponentieel. We hebben zelflerende software; algoritmes gaan zichzelf herschrijven.”

Zorgwekkende gedachte

Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs gewaarschuwd voor technologische werkloosheid. Toch is maar 5 procent van de IT-studenten in de zaal bang om op termijn zijn of haar baan te verliezen aan een robot. Volgens Van den Burg is het gebrek aan angst terecht. "Als er iemand niet bang hoeft te zijn zijn baan te verliezen aan robots, dan zijn het wel IT'ers. Voordat dat gebeurt zijn er helemaal geen banen meer over in Nederland. Dit is wel de laatste beroepsgroep die hier bang voor hoeft te zijn."

Toch moeten volgens van Poelvoorde de bijna afgestudeerde IT-studenten de ontwikkelingen met interesse volgen.  “De algoritmes van beurzen, Google en zelfrijdende auto’s worden nu allemaal geschreven door in totaal misschien zeventig mensen wereldwijd. en dat is best wel een zorgwekkende gedachte.”

Wegwezen uit Nederland

De robotica-expert stelt dat goede Nederlandse Artificial Intelligence-specialisten het land zo snel mogelijk moeten verlaten. "Er is geen ambitie op het gebied van AI in dit land, wij denken veel te lineair. Als je je optimaal wilt ontwikkelen moet je in China of Japan wezen, of desnoods in Silicon Valley... Maar niet in Nederland!"
Overigens wil slechts 16 procent van de IT-talenten in de zaal graag in het buitenland werken. 39 Procent heeft een sterke voorkeur voor een baan bij een Nederlands bedrijf en 30 procent wil het liefst voor zichzelf beginnen.

Studiereis naar Silicon Valley

IT Masters bestond naast het debat uit break-outsessies, een lunch voor de aanwezige studenten en bedrijven en een CTO Collegetour. In de plenaire finale won Ruben Kroeze, masterstudent Systems Engineering Policy, Analysis and Management aan de TU Delft, een geheel verzorgde reis naar Silicon Valley.

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen