Loopbaan

Carriere
IT'ers gevraagd

IT'ers zijn niet aan te slepen

Werkgevers werven nu zelfs al onder marketeers, natuurkundigen, psychologen en sterrenkundigen.

13 februari 2017

Werkgevers werven nu zelfs al onder marketeers, natuurkundigen, psychologen en sterrenkundigen.

De vraag naar IT-professionals lag in het vierde kwartaal van 2016 26 procent hoger dan een een jaar eerder. Met name startende IT'ers waren in trek: het aantal vacatures voor IT-starters lag in de laatste maanden van 2016 34 procent hoger dan in de overeenkomstige periode van 2015.

Dat blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen over het vierde kwartaal van 2016’ van Yacht. Uit de analyse van het huidige aanbod vacatures blijkt dat de vraag naar Software- en applicatie ontwikkelaars het hardst stijgt, op de voet gevolgd door Web & Multimedia ontwikkelaars:

Groei in kwartaal vier van 2016 ten opzichte van 2015:

Software- en applicatie-ontwikkelaars  31%
Web & Multimedia-ontwikkelaars         28%
Systeemanalisten                                     21%
Systeembeheerders                                 20%

 

Digitalisering leidt wel tot veranderingen in de vraag. De impact van technologie en digitalisering op bedrijfsprocessen draagt bij aan nieuwe vacatures zoals data scientists en UX designers. De verwachting is dat de vraag naar dit soort functies aantrekt.“Veel bedrijven zetten in op de transformatie naar ‘digital’ en vormen nieuwe teams. Daar horen ook nieuwe profielen bij", constateert Michiel Valk, directeur Yacht IT.

Meer dan alleen IT

Een goede IT'er beschikt in dit digitaliseringstijdperk niet alleen over vakkennis, stelt Valk. Analytisch denkvermogen, aanpassingsvermogen en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Er is binnen organisaties meer behoefte aan mensen die beschikken over soft skills als communicatieve vaardigheden, creativiteit, inventiviteit en flexibiliteit. Eigenschappen waar de moderne IT-er niet buiten kan. Specifieke vakkennis wordt steeds vaker ‘on the job’ bijgebracht. Dat maakt dat starters interessant zijn voor bedrijven. Valk: “Ook als je een vooropleiding hebt in bijvoorbeeld Marketing, Psychologie, Natuurkunde, kun je een goede IT-er worden. We kijken vooral naar iemands motivatie en nevenactiviteiten. Iemand die als hobby ‘programmeren’ heeft, beschikt al over bepaalde basisvaardigheden die in dit vakgebied goed van pas komen.”

 

Wil je weten of jij wel voldoende profiteert van de krapte op de arbeidsmarkt?

Doe dan mee aan het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect (voorheen Automatisering Gids) en Berenschot. Deelnemen kan ook anoniem. Je maakt bovendien kans op mooie prijzen, waaronder Philips Hue-lampen en een IT-masterclass van AG Connect en Nyenrode.

Klik hier voor het onderzoek.

Lees meer over
Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
8
Reacties
Michel Mulders 28 februari 2017 16:52

In eerste instantie is het de verantwoordelijkheid van de ICT-er om bij te blijven, maar de werkgever mag natuurlijk ook investeren in zijn ICT-personeel, zodat ze niet na 10 jaar op straat gezet hoeven te worden. Zie het artikel uit de Telegraaf van 4 oktober 2016 van Maarten Emons van Ngi-NGN, "ICT’er kan ontwikkeling niet bijbenen".
Werk in de ICT is er genoeg, maar wie investeert in jouw up-to-date ICT-kennis?
“Als je die niet up-to-date houdt, kun je zomaar op een doodlopend spoor belanden.”

Leon Leytens 27 februari 2017 17:13

Al die nieuwe jonge honden vormen nieuwe teams. En wie gaat daar de leiding van op zich nemen? Komen die 50-plussers toch weer in beeld?!

Richard 15 februari 2017 08:55

L'histoire se repete .....

Anoniem 14 februari 2017 17:38

Wie het verleden niet kent, zal geen greep krijgen op de toekomst.
Golo Mann

Hans 14 februari 2017 11:09

Dat zijn ook geen IT'ers die in dit artikel worden genoemd. Een business analyst is Überhaupt geen IT'er. Het gaat hier om techneuten met communicatieve en sociale skills.

Gerard 13 februari 2017 19:02

Volgens mij lopen er nog wel een paar duizend werkzoekende ITers van boven de 50 rond .
Het is maar een idee...;)

Erik 13 februari 2017 15:24

Prachtig, krijgen we die zolderkamer prutsers weer die we rond de Y2K en Euro tijden ook hadden.
Met de beste bedoelingen wordt er vanalles en nog wat in elkaar gezet dat totaal niet te onderhouden is.
En zodra het inzakt zitten al die omgeschoolden weer als eerste thuis.

Ik hoop dat men dit keer de moeite neemt die mensen fatsoenlijk op te leiden, maar vrees het ergste.

Maarten Peetoom 13 februari 2017 15:15

Alleen jammer dat die krapte blijkbaar niet geld voor IT-ers met ervaring in het voortraject (Business analisten en Informatie analisten of Product Owners) ...

Reactie toevoegen