Overslaan en naar de inhoud gaan

'Justitie sloot zwarte markt van darknet'

De grootste internetmarkt van het beruchte darknet, AlphaBay, is door toedoen van justitie in de VS, Canada en Thailand opgeheven.
AlphaBay

Dit heeft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal naar eigen zeggen uit bronnen die zijn betrokken bij het onderzoek. AlphaBay hield 4 juli plotseling op te bestaan en de oorzaak was niet bekend.

Het komt vaker voor dat dergelijke 'zwartemarktplaatsen' voor anonieme handel in illegale zaken samen met het gestorte geld plotseling verdwijnen. Volgens waarnemers werd er op de zwarte markt van AlphaBay elke dag voor 500.000 tot 700.000 euro verhandeld.

Maar AlphaBay is opgerold door de politie. Een van de mensen achter AlphaBay, de 26-jarige Canadees Alexandre Cazes, is in Thailand gearresteerd en heeft zich in zijn cel van het leven beroofd. Hij zou aan de VS worden uitgeleverd, berichtte The Bangkok Post. Bij zijn arrestatie heeft de politie voor omgerekend 10 miljoen euro aan geld en andere zaken inclusief vier Lamborghini's in beslag genomen. Cazes werd al lang gezocht door de Amerikaanse justitie en woonde al geruime tijd in Thailand, waar hij drie huizen bezat.

AlphaBay was voor veel handelaren in illegale zaken de opvolger van de site Silk Road die de FBI in oktober 2013 sloot. De man achter Silk Road, de inmiddels 33-jarige Ross Ulbricht, kreeg in de VS in 2015 levenslang zonder enige kans op vervroegde vrijlating. Silk Road werd vooral berucht door de handel in drugs.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in