Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaarten in BI worden opnieuw geschud

Die conclusie dringt zich op na lezing van Gartners publicatie Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms, en dan met name ook uit een blik op het Magic Quadrant zelf. De namen die je in het vakje rechtsboven ziet, het vakje van de 'Leiders', zijn niet IBM, MicroStrategy, Oracle, SAP en SAS, zoals je zou verwachten.
tarotkaarten
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Zelfbedienings-BI wint aan belang

De reden voor deze verrassende herschikking? De BI-markt heeft volgens Gartner een omslagpunt bereikt in de verschuiving van door IT aangeboden BI-functionaliteit naar zelfbedienings-BI. Met dat laatste doelt Gartner op oplossingen waarmee organisatie-onderdelen sneller in kunnen spelen op hun informatiebehoeften en veranderingen daarin.

Dat omslagpunt brengt Gartner ertoe om een ander perspectief te kiezen voor zijn Magic Quadrant dat meer recht doet aan de dynamiek die de kopermarkt nu kenmerkt. Het heeft dat vertaald in een aantal nieuwe toepassingsscenario’s en basiseisen om het productaanbod van leveranciers te toetsen. En dat leidt dus tot een totaal nieuwe kopgroep van drie leveranciers die als Leiders worden betiteld: Microsoft, Qlik en Tableau.

Oracle raakt achterop

De leiders van weleer ‘zakken af’ naar het vak rechtsonder, met de kwalificatie visionairs. Met één opmerkelijke uitzondering: Oracle. Hoewel van oudsher één van de belangrijke spelers op de BI-markt, voldoet Oracle op dit moment niet aan Gartners criteria voor opname in het Magic Quadrant voor ‘BI anno 2015’: “Oracle heeft traag gereageerd op de veranderende dynamiek in de markt en heeft geen voor de markt aantrekkelijk product in de aanbieding dat aan de nieuwe criteria voldoet”, noteert Gartner. Wat overigens niet uitsluit dat dat een volgende keer weer anders ligt, merkt Gartner op. Bij de andere leveranciers uit de voormalige kopgroep ziet Gartner wel herkenning van de veranderende vraag in de markt op het gebied van BI, maar twijfelt het aan hun vermogen om die visie met succes ten uitvoer te leggen.

De herziening van de rangschikking moet niet gezien worden als een advies om nu maar meteen de bestaande BI-rapportagesystemen te vervangen met een moderner platform uit het Magic Quadrant, waarschuwt Gartner. Bestaande BI-systemen zijn vaak een cruciaal onderdeel van de dagelijkse bedrijfsprocessen; het zou een nodeloos risico opleveren om een poging te wagen deze meteen maar in een moderner platform te gieten.

Gevestigde leveranciers moeten veranderen

Maar voor klanten van de traditionele marktleiders is het wel een uitnodiging om het gesprek met die leveranciers aan te gaan. Twintig jaar investeren in hun BI-oplossingen heeft in veel organisaties tot een relatief matte adoptie van BI geleid, constateert Gartner. In het bezit van wijsheid achteraf kun je concluderen dat dat veel te maken heeft met de nadruk die gelegd is op het creëren van één visie op de werkelijkheid. Een organisatie in stata stellen één visie op de werkelijkheid te ontwikkelen, is zonder twijfel belangrijke winst. Dat maakt(e) een eind aan uitstel op uitstel in de besluitvorming, op zoek naar overeenstemming in de visie op wat er nu echt aan de hand was. BI-oplossingen bieden daardoor wel stabiliteit en accuratesse, maar de behoefte binnen het bedrijf aan snelle analyses, andere gezichtspunten en de mogelijkheid te experimenteren met verschillend ingerichte analyses is daarmee ondergesneeuwd geraakt.

Voor de gevestigde BI-leveranciers ligt daar de uitdaging. Een uitdaging die in Gartners beleving van de 'Leiders van weleer' het best is opgepakt door SAS, SAP en Microstrategy, in die volgorde. Grootste vraagtekens zet Gartner op dit punt bij IBM’s ‘ability to execute’; die vraagtekens worden deels gekleurd doordat IBM's BI-divisie Cognos niet tijdig alle antwoorden op Gartners vragen formuleerde, blijkt uit de tekst.

De uitgebreide analyse van het aanbod op de BI-markt, inclusief karakteristieken van de verschillende leveranciers, is te vinden op de website van Gartner.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in