Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaspersky: 'Beveilig je bedrijf van binnenuit'

Bedreigingen hoeven niet altijd van buiten te komen, vaak is het een interne factor die zorgt voor kwetsbaarheid. Beveiliger Kaspersky raadt daarom aan om de hand vooral in eigen boezem te steken en het eigen personeel voor te lichten en op te leiden.
Schaduw-IT
© Shutterstock
Shutterstock

De mens is nu eenmaal de zwakste schakel in de beveiliging en als een kraker van buiten die mens beet kan nemen, dan loopt de hele onderneming gevaar. Een goede voorlichting met training kan een hoop ellende voorkomen, zo waarschuwt Kaspersky.

Veel ellende

In 2015 was er bij 73 procent van de grote bedrijven een probleem met de beveiliging. Daarbij ging het om fouten in de software maar ook om nalatigheid of dom gedrag van de medewerkers. Uit cijfers van Kaspersky blijkt dat het in 42 procent van de gevallen waarbij gevoelige informatie op straat kwam te liggen, een menselijke fout de oorzaak was.

Mijn personeel doet dat niet

Deze houding wordt bij veel grote bedrijven aangetroffen. De leiding denkt, dat de werknemers slim genoeg zijn om geen onnodige risico's te lopen. Toch bliojkt, dat 28 procent van de werknemers weleens gevoelige informatie heeft geüpload naar een cloud. Ook hebben veel werknemers een verkeerd beeld van hun relatie met IT. Er wordt vaak gedacht: "Ik stel niks voor, een foutje van mij met een computer is niet zo erg." Dit geeft een vals gevoel van veiligheid.

Gevolgen

Het kwijtraken van gevoelige informatie heeft voor 21 procent van de bedrijven ernstige gevolgen gehad, zo becijfert Kaspersky. Inmiddels ziet 43 procent van de CEO's het belang van cyberveiligheid in, ze nemen er ook maatregelen voor. Maar... 57 procent laat de zaken dus gewoon op hun beloop.

Investeren

Vooral het midden- en kleinbedrijf zal wakker moeten worden, want hackers beperken zich echt niet tot de kleine bedrijven alleen. Het personeel moet terdege getraind worden op mogelijke aanvallen van buitenaf. Kaspersky heeft over dit onderwerp een brochure gemaakt, die kan worden gedownload van internet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in