Development

Juridische zaken
rechtspraak

Kaspersky hekelt Microsoft om concurrentiewerened gedrag

Kaspersky klaagt Microsoft aan bij Russische en Europese mededingingsautoriteiten.

© Shutterstock
14 november 2016

Kaspersky klaagt Microsoft aan bij Russische en Europese mededingingsautoriteiten.

Microsoft overtreedt de internationale regels met betrekking tot concurrentiewerend gedrag door Windows Defender te bundelen met Windows 10. Bovendien maakt Microsoft het voor derden lastiger hun anti-malwareproducten te installeren en handelt in strijd met de belangen van de ontwikkelaars van niet-Microsoft beveiligingssoftware.

Eugene Kaspersky de CEO en oprichter van het gelijknamige IT-beveiligingsbedrijf Doet zijn beklag in een felle blog getiteld: "That's it. I've had enough". Hij wijst op een aantal problemen die hij met het Windows-besturingssysteem heeft, met name na de introductie van Windows 10. Zo checkt het besturingssysteem sinds de komst van Windows 8 al steeds of er anti-malwaresoftware is geïnstalleerd op de pc. Is deze niet voorzien van de laatste updates, krijgt de gebruiker een waarschuwing. Na verloop van tijd schakelt Windows het betreffende programma uit zodat de bescherming terugvalt op Microsoft Defender.

Sinds de komst van Windows 10 ondersteunt het besturingssysteem een aantal anti-malwarepakketten niet meer en deïnstalleert deze software dan gelijk, ook al heeft de gebruiker aangegeven die bestanden te willen bewaren.
Kaspersky vindt dat Microsoft de ontwikkelaars van anti-maklware veel te weinig tijd geeft om software te ontwikkelen die compatibel is met Windows 10. Bij de introductie van Windows 10, maar ook bij de upgrades daarna, scheiden slechts enkele dagen het in het Insider-programma beschikbaar komen van de definitieve versie en de daadwerkelijke release. Wanneer gebruikers vervolgens de upgrade doen, wordt de niet-ondersteunde software gewist.

Melding vooraf in plaats van achteraf

Ook wil Kasperky dat Microsoft veel duidelijker aangeeft vóór de installatie van de nieuwe Windows-versie welke software niet compatibel is. Nu wordt slechts achteraf gemeld welke software is gedeïnstalleerd.

Verder wil Kasperky dat Microsoft Windows-gebruikers anders gaat informeren over het gebruik van anti-malwareprogramma's. Het accent ligt nu volledig op het gebruik van Defender als primaire verdediging, zelfs als er actieve en actuele anti-malware software van derden aanwezig is op de pc. Bovendien ontstaat er een probleem wanneer een gebruiker van een anti-malwarepakket van derden tijdelijke een pakket van een andere leverancier wil uitproberen. Daardoor wordt de actieve software voor de proefperiode uitgeschakeld. Wanneer de probeerperiode is afgelopen, zet Windows niet het daarvoor gebruikte pakket weer aan, maar schakelt over op Windows Defender.

Zaak ligt breder dan anti-malware

Kaspersky richt zijn pijlen op het gedrag van Microsoft met betrekking tot anti-malware. Maar de zaak kan veel breder worden getrokken doordat delen van de zaak betrekking hebben op alle softwareleveranciers. In 2011 werd Microsoft door de Europese Commissie ook al eens fors op de vingers getikt.

Zie ook Development op AG Connect Intelligence
3
Reacties
William Goossen 15 november 2016 07:51

Ik ervaar vergelijkbare problemen na Windows 10 updates. Echter, heb vooral ook last van Win 10 updates met Office 365 programma's. Sinds de millenium update kan ik Office Outlook 365 niet meer gebruiken. Het crasht zo elke 10 seconden. Kortom, MS heeft met deze methode niet alleen Kaspersky en andere externe ontwikkelaars in de greep, maar vooral ook zichzelf. Ik werk nu prima met Thunderbird en met OpenOffice.

RJT 14 november 2016 14:25

Niet alleen Kaspersky is slachtoffer van de computergijzeling die Microsoft met ijzeren hand heeft doorgevoerd sinds de introductie van W10. Bij de laatste update die ik uitvoerde kwam er weer een enorme hoop ongewenste bagger mee en werden bijvoorbeeld het door mij veelvuldig gebruikte stickynotes zonder enige melding verwijderd. Ook WinHlp32 dat ik nodig heb bij Delphi 7 werd zonder toestemming onklaar gemaakt.
Wij kopen de computer, de software, maar Microsoft lijkt gewoon de zeggenschap over mijn PC te hebben overgenomen.
Ik ben bang dat ik toch de regie in eigen hand wil houden en dat ik de updates actief moet gaan blokkeren. Momenteel lijkt de schade die ik telkens ondervind van Microsofts updates groter dan het gevaar dat ik van hackers ervaar...

DjeeAr 14 november 2016 14:00

Er zit een fout in de titel. Moet zijn concurrentiewerend.

Reactie toevoegen