Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Kraak’ van SHA-1 dwingt tot aanpassingen

SHA-1 is geen echt encryptiemiddel maar een hashing-algoritme, gebruikt in onder andere SSL en PGP. Het neemt een representatief stuk van de brondata (een bestand, document, certificaat of packet) en produceert daarvan een ‘hash’, een soort vingerafdruk. In tegenstelling tot reguliere encryptie is het bij hashing niet mogelijk de originele gegevens te destilleren uit het resultaat.
Dat betekent overigens niet dat toepassingen van SHA-1 nooit gekraakt kunnen worden, zo blijkt nu.
Versleuteling
© Shutterstock
Shutterstock

Het algoritme wordt niet alleen gebruikt voor integriteitscontrole (zijn de gegevens compleet overgekomen) maar bijvoorbeeld ook voor het creëren van digitale handtekeningen. Het geringste verschil tussen twee documenten resulteert in verschillende hash-codes, dus zo’n hash vormt een unieke rij tekens die de bijbehorende data identificeert.
Wil een vervalser bijvoorbeeld een digitale handtekening vervalsen, dan moet hij twee documenten vinden die dezelfde hash-code opleveren. De kans op dergelijke zogeheten ‘collisions’ is uitermate gering. Het imiteren van dat toeval zou volgens de gangbare opvatting 280 bewerkingen vergen. Drie Chinese onderzoekers hebben nu aannemelijk gemaakt dat dergelijke collisions te creëren zijn in 269 bewerkingen, dus 2048 keer zo snel. De Chinezen, die hun exacte werkwijze nog niet in detail hebben gepubliceerd, hebben er een flinke mainframe-computer voor gebruikt, maar verwerkingskracht wordt snel goedkoper en dus bereikbaar voor een bredere groep.
SHA-1 is niet echt gekraakt, maar "er is aangetoond dat het theoretisch makkelijker is dan gedacht", aldus Benne de Weger van de TU Eindhoven. Er is dus wel degelijk reden tot ongerustheid. Hij en cryptografiedeskundige Arjen Lenstra (net overgestapt naar Bell Laboratories) hebben contact opgenomen met de Chinezen en zijn erachter gekomen dat het mogelijk is twee digitale certificaten te creëren, waaruit de handtekening van de één is over te zetten op de ander. Dat is dan wel gebeurd met MD5, de voorloper van SHA-1, maar het principe blijft overeind. "SHA-1 is dus stervende."
De Weger verwondert zich over het feit dat er nog steeds digitale certificaten worden uitgegeven met als hashing-algoritme MD5, waarvan al bekend was dat het verzwakt was. Overstappen naar nieuwere algoritmes zoals SHA-256 is voorlopig geboden. "Er zullen heel wat systemen moeten worden aangepast." SHA-1 wordt onder andere gebruikt in de beschermde SSL-communicatie (van browsers), het netwerkbeveilingsprotocol IPsec, in PKI-systemen en in PGP-beveiliging. PGP Corporation meldde overigens meteen dat de volgende versies van zijn software SHA-256 en SHA-512 zullen gebruiken. Op de langere termijn zullen die uitgebreidere hashes niet voldoen. Lenstra pleit dan ook voor een fundamenteel nieuwe aanpak voor hashing-algoritmes.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in