Loopbaan

Carriere
carriere

Krapte neemt toe – salarissen stijgen snel

Het zijn gouden tijden voor de IT-industrie, en dus ook voor IT’ers, mits zij kiezen voor het juiste specialisme.

17 februari 2017

Het zijn gouden tijden voor de IT-industrie, en dus ook voor IT’ers, mits zij kiezen voor het juiste specialisme.

De wereldwijde IT-industrie zal in 2017 groeien met 4,1 procent. Als deze voorspelling uitkomt zal de totale omzet in de ICT aan het eind van dit jaar uitkomen op meer dan 3,5 biljoen dollar. 2017 wordt het jaar van innovatie, groei en de opmars van IT-ontwikkelingen waar we nu nog nauwelijks iets van hebben gehoord. Bovendien bereikt het vertrouwen in de IT-industrie een nieuw hoogtepunt. Het tekort aan goed opgeleide IT-professionals loopt wel verder op.

Dat blijkt uit CompTIA’s scan van het wereldwijde technologielandschap. CompTIA is de Amerikaanse Computing Technology Industry Association en aanbieder van leveranciersonafhankelijke ICT-certificeringen.
 

Onlangs werd bekend dat de vijf waardevolste bedrijven van de wereld voor het eerst allemaal afkomstig zijn uit de IT. Een belangrijke mijlpaal, benadrukt CompTIA. Bovendien veranderen IT-ontwikkelingen als cloud, mobility, big data en connectivity in grote mate de bedrijfsvoering van zowel grote als kleine bedrijven. En dan staan dit jaar virtual reality, kunstmatige intelligentie, geavanceerde data-analyses en internet of things (IoT)definitief op doorbreken. “En dan hebben we het nog niet eens over nieuwe trends waar we nu nog niet eens het bestaan van weten”, redeneert CompTIA.

Enorme gevolgen voor IT-arbeidsmarkt

Deze ontwikkelingen hebben ook een behoorlijke impact op de IT-arbeidsmarkt. Door alle nieuwe ontwikkelingen hebben bedrijven in toenemende mate behoefte aan goed opgeleide IT-professionals en ook de professionals die werkzaam zijn in andere beroepen moeten hun IT-skills oppoetsen om mee te kunnen blijven doen. “Als je een digitale organisatie wilt worden komen er heel veel verschillende vaardigheden om de hoek kijken. Zo moet je op de IT-afdeling professionals voor je hebben werken die verstand hebben van netwerken, beveiliging en applicatieontwikkeling in het algemeen, maar bijvoorbeeld ook cloudarchitectuur, risicoanalyse, en optimalisatie voor mobiel in het bijzonder. Daarnaast moet er nauwer worden samengewerkt met business units, waardoor professionals meer verstand moeten hebben van elkaars werkveld en beter met elkaar moeten kunnen communiceren”, concludeert CompTIA.

IT-personeel enorm gewild… maar niet op alle vlakken

In 2016 kwamen er volgens het U.S. Bureau of Labor Statistics 130.000 nieuwe IT-banen bij in de Verenigde Staten. Dat komt neer op een groei van 2,5 procent, net iets minder dan in 2015 toen er sprake was van 3,1 procent. Voor 2017 wordt er rekening gehouden met een vergelijkbare vacaturegroei als in 2016.

De grootste banengroei was er voor webdevelopers en applicatieontwikkelaars, maar ook systeemanalisten zijn erg in trek. CompTIA kwam met de volgende cijfers:

Tech Occupation Categories 2016 Jobs YoY % Change
Software Developers, Applications 850,246 3.5%
Computer User Support Specialists 702,037 2.3%
Computer Systems Analysts 666,901 3.4%
Software Developers, Systems Software 437,816 2.8%
Network and Computer Systems Administrators 402,830 1.5%
Computer and Information Systems Managers 390,298 3.1%
Computer Programmers 373,820 0.8%
Web Developers 278,776 4.5%
Computer Occupations, All Other 274,516 1.5%
Computer Network Support Specialists 217,897 1.6%
Computer, ATM, and Office Machine Repairers 176,821 0.9%
Computer Network Architects 157,692 1.2%
Database Administrators 121,338 2.0%
Information Security Analysts 93,690 3.1%
Computer Hardware Engineers 80,129 1.6%
Computer and Information Research Scientists 27,976 2.6%
TOTAL 5,252,783 2.5%

 

 

Maar liefst 41 procent van de Amerikaanse IT-bedrijven heeft op dit moment vacatures en is actief op zoek naar nieuw IT-personeel. Dit komt deels doordat ze hun IT-afdeling aan het uitbreiden zijn, maar ook doordat er behoefte is aan IT’ers met andere vaardigheden dan wat ze momenteel in huis hebben. Daarnaast is 38 procent van de vacatures ontstaan omdat professionals vrijwillig of onvrijwillig het bedrijf hebben verlaten. “Dat is geen verrassing: bij een aantrekkende economie gaan professionals eerder op zoek naar nieuwe uitdagingen”, concludeert CompTIA.

17 Procent van de bedrijven denkt dat het in 2017 nog veel moeilijker gaat worden om IT-vacatures te vervullen en 30 procent denkt dat het iets moeilijker gaat worden dan in het voorgaande jaar. De rest denkt dat het even moeilijk blijft ten opzichte van 2016.

Volgens CompTIA zijn dit de hotste IT-functies anno 2017:

 • Chief data officer (CDO)
 • Chief marketing technologist (CMT)
 • Data architect
 • AI / machine learning architect
 • Container developer
 • Cloud services engineer
 • Platform consultant (bijvoorbeeld Salesforce-consultant)
 • Dataviz/Data visualizers
 • IoT architect
 • Information assurance analyst / security auditors
 • Risk management specialist
 • UX designer
 • AR / VR engineer
 • Computer security incident responder
 • Agile project manager  

Belangrijkste uitdagingen

Tot slot zijn dit volgens CompTIA, dat duizenden IT-managers ondervroeg, de 5 belangrijkste uitdagingen op het gebied van het werven en selecteren van het juiste IT-personeel:

 1. Het vinden van professionals met expertise op het gebied van opkomende technologieën
 2. De heftige ‘war on talent’ die woedt tussen IT-bedrijven
 3. Het vinden van IT-professionals met de juiste soft skills
 4. De stijgende verwachtingenop het gebied van arbeidsvoorwaarden onder IT’ers
 5. De schaarste aan IT-talent in de regio
Salary Survey

Salarissen in de lift

De afgelopen drie jaar is het gemiddelde salaris van IT’ers in de Verenigde Staten jaarlijks gestegen met 2,1 tot 2,3 procent. Voor IT-professionals met veel ervaring en veel verschillende vaardigheden stegen de lonen nog veel harder. Gemiddeld verdient een IT’er in Amerika bijna 86.000 dollar per jaar.

Laat ons weten wat jij verdient en ontdek hoe zich dat verhoudt tot de beloning van je vakgenoten. Deelnemen aan de Salary Survey 2017 kan tot 19 maart aanstaade. De uitkomsten worden gepubliceerd in AG Connect nr 5 en op deze website. Deelnemen kan hier!

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen