Development

Software-ontwikkeling
Start

Kunstmatige intelligentie moet nog goede manieren leren

Wie is er slim? Intelligentie van AI wordt langs de meetlat gelegd.

© CC0 - Pixabay MemoryCatcher
7 december 2016

Wie is er slim? Intelligentie van AI wordt langs de meetlat gelegd.

OpenAI - de non-profit onderzoeksinstelling gesteund door Elon Musk - introduceert een software platform dat het nerd-karakter van kunstmatige intelligentie moet omzetten in breed inzetbare intelligentie.

Het idee van Universe is een AI-systeem te leren een computer te gebruiken zoals een mens doet. Tot nog toe zijn AI-systemen goed in een specifieke taak, vaak veel beter dan mensen. AlphaGo versloeg onlangs de wereldkampioen go, IBM maakte jaren geleden al supercomputer Big Blue die de allerbeste schaakmeesters de baas is. IBM maakte ook Watson, de supercomputer die al zijn menselijke tegenstanders versloeg in de kenniskwis Jeopardy.

Maar vraag een dergelijk systeem iets buiten zijn beperkte aandachtsgebied te doen en het systeem bakt er niks van.

Vaardigheden moeten nu
in de breedte ontwikkelen

Universe moet een trainingsplatform worden waarmee een AI-systeem juist die breedte in zijn vaardigheden kan aanleren. Computergames spelen een belangrijke rol in de training. Universe laat een AI-agent een computer gebruiken zoals een mens dat doet: Kijken naar het scherm en de computer aansturen met muis en toetsenbord. Universe start programma's op met behulp van de remote desktop van een Virtual Network Computer (VNC). Op die manier kunnen duizenden spelomgevingen worden ingezet om de AI-agent algemene, maar voor de het systeem complexe vaardigheden bij te brengen.

Belangrijke stap in de richting van algemene intelligentie

"Uiteindelijk is ons doel een enkel systeem te ontwikkelen dat zich heel flexibel kan aanpassen en vaardigheden die in het verleden zijn aangeleerd toe te passen op nieuwe situaties. Dat zou een belangrijke stap zijn in de richting van algemene intelligentie," zegt de OpenAI-organisatie uit in een blog. OpenAI roept spelproducenten op hun spellen gratis ter beschikking te stellen voor dit doel.

Op dit moment zijn al enkele duizenden omgevingen beschikbaar waaronder Flash-games en spellen als Sither.io en GTA V en alle Atari 2600 games uit de Atari Learning Environment. Verder laat Universe de AI-agent browsertaken uitvoeren op de computer.

Elk van de omgevingen is beschikbaar gemaakt in een Docker-omgeving die met behulp van twee servers communiceert met de buitenwereld. Het gaat om een VNC-server die de pixels en toetsenbord/muisacties afhandelt en de WebSocket-server die de AI-agent feedback geeft op acties om het leerproces op gang te houden.

OpenAI roept de ontwikkelaarsgemeenschap op om mee te denken en te helpen om de Universe omgeving verder uit te breiden en te verbeteren.

Zie ook Development op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen