Development

Netwerken
klok

'Laatkomers' frustreren sensornet niet langer

Een slimme tijdsynchronisatie biedt uitkomst voor Internet of Things

© Shutterstock
26 januari 2017

Een slimme tijdsynchronisatie biedt uitkomst voor Internet of Things

Heb je een afspraak met een groep, komen er altijd een paar te laat, doorgaans dezelfde figuren. De hele groep moet er op wachten. Zo gaat het ook met goedkope sensoren in het Internet of Things (IoT) en dat heeft een prijs.

In een groot netwerk van duizenden IoT-sensoren, bijvoorbeeld thermometers of camera's, is afstemming belangrijk om zo veel mogelijk energie te besparen. Conflicten in het radioverkeer betekenen immers dat de gegevens opnieuw moeten worden verstuurd. Maar het probleem van goedkope sensoren is ook dat ze weinig rekenkracht hebben en vaak ook niet zo'n nauwkeurige interne klok (oscillator).

Afspraken maken wie wanneer wat verstuurt is daarom lastig met als gevolg dat de communicatie meer energie kost dan noodzakelijk. Onderzoekers van de Alpen-Adria-Universität Klagenfurt hebben dit probleem bij de kop gepakt door te kijken naar groepsgedrag bij mensen.

Altijd dezelfde

Bij het nakomen van afspraken vertonen mensen een redelijk voorspelbaar gedrag. Na een aantal afspraken is duidelijk wie precies op tijd zijn en wie altijd te laat komen. De coördinator van de bijeenkomst gaat daar rekening mee houden, bijvoorbeeld door niet iedereen dezelfde tijd voor de afspraak te geven, anticiperend op hun eerder vertoonde gedrag en zo de vertraging te minimaliseren.

Zo hebben de onderzoekers ook het probleem in de sensornetwerken aangepakt. Door een algoritme het gedrag van de individuele sensoren te laten analyseren en automatisch te verwerken in de synchronisatie, bleek een veel energie-efficiënter netwerk te ontstaan. "Hoewel het idee van gedragsstudies om toekomstige correcties te voorspellen niet nieuw is, hebben we laten zien dat gedragsmodellen uit onze analyse van de tijd series heel goed werkt in combinatie met standaard verkrijgbare draadloze sensoren", zegt Jorge Schmidt, postdoc-onderzoeker aan de Alpen-Adria-Universität.

Zie ook Development op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen