Development

Infrastructuur
Linux

Linux-pionier München stemt over lot open source

De kans is groot dat de gemeente terugkeert naar Windows.

14 februari 2017

De kans is groot dat de gemeente terugkeert naar Windows.

Het gemeentebestuur van München stemt deze week over het afscheid van Linux en open source-toepassingen.

Woensdag is de stemming over een plan van de CSU en SPD om uiterlijk in 2020 voor de hele gemeentelijke organisatie een Windows 10-gebaseerd platform in gebruik te nemen. In de komende vier jaar kunnen de afdelingen dan zelf kiezen of zij als voorloper versneld willen overstappen naar Windows 10 of geheel of gedeeltelijk bij de huidige configuraties blijven.

München stak als gemeente zijn nek uit voor een overschakeling naar een opensource-infrastructuur. In 2013 werd na vele jaren van voorbereiding de operatie afgerond. De basis bestaat uit het besturingssysteem LiMux een aangepaste versie van de Linux-distributie Ubuntu. De strategie werd niet door iedereen als een succes ervaren. Vooral over de compatibiliteit met andere software kwamen klachten. Dat was ook de belangrijkste reden voor de CSU en SPD voor te stellen terug te keren naar 'meer marktconforme producten met maximale compatibiliteit met interne en externe software'.

Operatie kost vele miljoenen

Die discussie woedt inmiddels ook al weer enkele jaren. De Groene Partij in München is fel tegenstander en wijst er samen met de Free Software Foundation Europe op dat een terugkeer naar Windows vele miljoenen euro's meer gaat kosten dan de burgemeester Dieter Reiter heeft voorgerekend. In 2014 rekende hij voor dat die omschakeling ongeveer 17 miljoen euro ging kosten. Daarin werden de kosten voor nieuwe pc-hardware en de afschrijvingen op de onderhoudskosten van LiMux en open source software. Maar daarbij werden investeringen in nieuwe licenties en infrastructuur niet betrokken.

Matthias Kirschner president van de Free Software Foundation Europe zegt tegen TechRepublic: "Ze hebben geen idee hoe lang het gaat duren en hoeveel het gaat kosten. Maar niettemin wil 'Oberbürgemeister' Rieter overschakelen op Windows, hoe dan ook." Raadslid Anne Hübner SPD-woordvoerder voor IT legt uit waarom haar partij naar Windows terug wil: "Op het moment neemt het in te veel gevallen te veel tijd in beslag en is het te duur voor de gemeente om software te implementeren die gewoon op de markt verkrijgbaar is. Dat moet veranderen om er voor te zorgen dat de gemeente concurrerend kan blijven in een dienstenmaatschappij die in toenemende mate gedigitaliseerd is."

Kirschner brengt daar tegen in dat de gerapporteerde problemen met de IT-systemen binnen de gemeente meer te maken hebben met organisatorische problemen dan met het gebruik van open-source-software.

Lees meer over
Zie ook Development op AG Connect Intelligence
4
Reacties
Jak 16 februari 2017 18:56

Cor Nous, de genoemde aantallen kloppen niet meer. Met het afsluiten van het project (klaar of niet maakt niet uit) is er en een reorganisatie ingezet en is men overgegaan op partîmes.
Wat je terug kunt vinden is ondermaats presteren van de It. Vele achter lopende limux versies en de verrassing de rekening voor een full limux werkplek hoger dan die van Windows. Dat is de opgave van IT@m zelf die niet aangevochten is.
Kan zijn dat de winst uit de manier van werken te halen is. Is dat niet gewoonlijk de situatie?

Het zou pas echt komisch worden als de baas van Kirchner zijn vakantie onderbreekt om even met de burgermeester te gaan praten wat die zou moeten gaan doen.

Cor Nouws 15 februari 2017 12:58

Uit het Accenture rapport blijken mensen niet of nauwelijks meer problemen te hebben met LibreOffice dan met Microsoft Office. Ruimte voor winst in München zit in de organisatie.

Paul 14 februari 2017 18:41

Open source software kan zeker een plaats innemen binnen een bedrijf, en zal ook wel volgens de P&L kosten besparen. Echter "voor niets gaat alleen de zon op", dus ergens levert iets of iemand wat in. Zelf gebruik ik Linux en diverse pakketten op verschillende computers. Linux is echter niet makkelijk in onderhoud. Het modulaire systeem is prachtig, maar kan het ook enorm complex maken vooral als je een onderdeel moet updaten die weer afhankelijk is van tal van anderen en die weer van anderen. Zelfs met Snappy van Ubuntu blijft dat een uitdaging. Probeer dat maar eens op 15.000 werkplekken te blijven doen. Voor servers vind ik het toch een goede toepassing, echter als het op de desktop aankomt, blijft windows mijn voorkeur. Veel goede, stabiele, standaard applicaties beschikbaar (veel ook NIET Microsoft). Met hulp en push van Munchen was er een enorme ontwikkeling van lIbreoffice, nadat OpenOffice na 8 jaar toch niet goed genoeg werd bevonden want je moet ook communiceren met anderen die wel MS-Office gebruiken. Als je een beetje ingewikkeld document moet maken raakt Libreoffice bij mij vaak uit "sync". Moet je geregeld allerlei extra werk doen om het document om toch fatsoenlijk te laten lijken. Dat is extra werk (en frustratie) voor de gebruikers, en dat vind je niet terug op de P&L. Daarnaast krijgt elk bedrijf (en overheid) te maken met het steeds moeilijker aantrekken van talent en dat zijn vaak geen technische mensen. Zij vragen zich af : Linux ?? wat moet ik daar nu mee ? Wil ik hier wel werken ? Zonder hier nu een lang verhaal te maken en met nog meer argumenten, maar ik vraag me echt af of de (niet technische) gebruikers tevreden en meer productief zijn geworden, want dat is toch wel de eerste doelstelling van ICT.

Cor Nouws 14 februari 2017 12:33

Burgemeester Rieter is een verklaard vriend en voorstander van Microsoft. Vanaf diens benoeming, is er gedoe. Het lijkt er wel op alsof mensen het er om doen..
Volgens een rapport van Microsoft partner Accenture moet de overstap op MS in 6 jaar 66 mln kosten (42 eenmalig en 2,3 mln/jr).
De afgelopen jaren zijn allerlei verbeteringen gerealiseerd met investeringen in open source componenten die een fractie van die kosten zijn. Kirschner voert terecht aan dat de belangrijke verbeterpunten in de organisatie zitten. Het LiMux project is in 2004 is gestart; 14.000 van de 15.000 werkplekken zitten nu op Linux; er is netto 10 mln mee bespaard; en geld is in de regio besteed (in plaats van het over te maken naar de USA..) Belangrijk gerealiseerd doel is ook het verbeteren van de gehele ICT en gebruikerstevredenheid.
Dat kan nog verder worden uitgebouwd. Tenzij je 66 mln aan Microsoft uitgeeft natuurlijk..

Reactie toevoegen