Overslaan en naar de inhoud gaan

Malware-detectie is genetisch bepaald

Via een realtime Elektro Encefalgram (EEG) werd bekeken hoe gebruikers reageren als ze worden geconfronteerd met malware zoals phishingmails. Vooral phishingmails 'spelen direct op de man', maar het was onbekend hoe dat dan in de praktijk ging.
Intrusion Detection
© CCO Pixabay
CCO Pixabay

Analyse

Door het analyseren van de hersenactiviteit van proefpersonen kon meteen worden gezien welke delen van de hersens actief zijn wanneer een phishing-bericht wordt bekeken. De meetgegevens werd gecombineerd met sensordata op basis van de oogbewegingen. De combinatie van deze gegevens gaven meer inzicht in de wijze waarop mensen omgaan met dit soort bedreigingen.

Malwareblindheid

Sommige mensen zien echt niet dat er een groezelig mailtje binnenkomt, zelfs als ze daar volledig op zijn geconcentreerd. Ze missen gewoon de gevoeligheid om phishing-details snel waar te nemen. Met als gevolg dat ze zonder pardon op een verdachte link kunnen klikken.

Verschillen

"En dat is best een angstige conclusie", zegt Nitesh Saxena, PhD, directeur van het Security and Privacy In Emerging computing and networking Systems (SPIES) laboratorium van de Universiteit. Aan de andere kant zijn er mensen die van nature een hoge gevoeligheid hebben. Zij herkennen phishing mails bij een eerste oogopslag.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in