Innovatie & Strategie

Personal Tech
Kunstmatige intelligentie

Microsoft brengt AI naar de massa

Belangrijke stap om computer- en smartphonegebruik te verrijken via kunstmatige intelligentie.

© Pixabay CC0 Public Domain
14 december 2016

Belangrijke stap om computer- en smartphonegebruik te verrijken via kunstmatige intelligentie.

'We maken nu de transitie mee naar de volgende grote verschuiving in computerplatform, een verschuiving die gedreven wordt door vooruitgang in kunstmatige intelligentie en zijn beslag krijgt in gedrag dat voor mensen het meest natuurlijk is - converseren.'

Microsoft schuwt de grote woorden niet bij zijn reeks annonceringen die kunstmatige intelligentie makkelijker beschikbaar moeten maken voor iedereen. Het grijpt zelfs terug op de oprichting van Microsoft Research in 1991 en Bill Gates' visie destijds dat op een dag computers mensen zouden kunnen zien, horen en begrijpen.

Inmiddels zijn we op een omslagpunt, constateert Microsoft. In oktober presenteerden Microsoft-onderzoekers een systeem dat gesproken woord bijna perfect verstaat. Microsoft Translator kan inmiddels simultaan vertalen tussen groepen mensen terwijl ze spreken. Met Hololens zijn grote schreden gezet op het vlak van visualisatie en 'augmented reality. En via zijn zoekmachine Bing en Office 365 heeft het een enorme kennisbron opgebouwd.

AI gedemocratiseerd

Die ontwikkelingen hebben de tijd rijp gemaakt voor een volgende stap: het democratiseren van AI. Dat gaat Microsoft op twee manieren doen: door zijn kunstmatig intelligente producten aan zijn bestaande producten te koppelen, en door een platform te creëren waarop anderen voort kunnen bouwen en innoveren. Dat laatste wordt benaderbaar via 25 application programming interfaces die aangeduid worden met de term Cognitive Services.

Daarnaast introduceert Microsoft een aantal nieuwe producten. Eén daarvan is de chatbot Zo. Die werd in oktober al op beperkte schaal in de VS verspreid. Inmiddels maken ruim 115.000 mensen gebruik van deze chatbot. Zo is een sociale chatbot die niet alleen intelligent is, maar ook betrokkenheid kan tonen. Die emotionele intelligentie ontwikkelde Zo op basis van de beschikbare bronnen op internet. Microsoft werkt daar al aan sinds 2014, sinds de introductie van de chatbot Xiaoice in China; die wordt nu door 40 miljoen mensen gebruikt.

Microsoft Bot Framework, waarvan op dit moment 67.000 ontwikkelaars gebruikmaken, wordt verrijkt met nieuwe tools om het maken van bots te vereenvoudigen. Een van die tools is de nieuwe Microsoft Cognitive Service QnA Maker, waarmee eenvoudig een bot is te ontwikkelen om gebruikelijke vragen aan bedrijven te beantwoorden. Verder krijgt Language Understanding Intelligence Service enkele updates.

Luidsprekersysteem met Cortana aan boord

Een volgende stap met Cortana is de introductie van de Cortana Devices SDK. Dankzij de introductie van deze software developers kit is het voor OEM’s en ODM’s mogelijk om met Cortana slimmere en nuttigere devices te ontwikkelen. Harman Kardon brengt op basis daarvan in februari 2017 een premium home speaker met Cortana op de markt brengt.

Een uitgebreidere beschrijving van de stappen die Microsoft op AI-gebied maakt, is te vinden op Microsofts Nieuwscentrum.

Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen