Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft ondersteunt alleen MPEG's videocodec in HTML 5

De beperking van de ondersteunde videocodeer/decodeertechnologie tot H.264 werd in een blog bekendgemaakt door algemeen directeur Internet Explorer Dean Hachamovitch. De keus kwam niet geheel onverwacht, maar leidde toch tot teleurstelling bij voorstanders van open source.
Windows 10 startmenu

In het standaardisatieproces van HTML 5 stond tegenover H.264 de open-sourcevideocodec Ogg Theora. Onder andere Apple, Google en Microsoft wilden zich toen niet op die open-sourcevariant vastleggen, voornamelijk omdat ze twijfels hadden over de prestaties ervan.

H.264 was echter niet acceptabel voor Mozilla en Opera, omdat dat geen open source is. Dat beperkt het distributiemodel van de open-sourcebrowsers omdat er licentiegelden betaald moeten worden aan de eigenaar, MPEG LA. Voor Apple en Microsoft weegt dat bezwaar minder, omdat ze gewend zijn zo te werken, en ook omdat MPEG LA op zijn beurt als onderdeel van H.264 technologieën van deze bedrijven in licentie heeft.

Hachamovitch onderbouwt de keuze van Microsoft met het argument dat het eigendom van de alternatieven voor H.264 niet altijd even duidelijk is. Hij wijdt daar verder niet over uit, en hij noemt de alternatieven ook niet bij naam.

Wel zegt Hachamovitch dat Microsoft HTML 5 als de toekomst van het web ziet. Daarmee zegt hij feitelijk – zij het niet met zoveel woorden - dat Microsoft op termijn afscheid verwacht te nemen van Flash. Op dit moment is dat echter zeker niet het geval, stelt Hachamovitch. Flash is nog steeds belangrijk voor het distribueren van video over het web, en veel consumenten zouden verloren zijn zonder die technologie, aldus Hachamovitch.

Net als Steve Jobs van Apple constateert hij dat er problemen zijn met Flash, met name op het punt van betrouwbaarheid, beveiliging en prestaties. Anders dan Apple/Jobs echter, ziet Microsoft geen reden om Flash in het verdomhoekje te plaatsen. De ontwikkelaars van Microsoft zijn juist in gesprek met die van Adobe over deze problemen, aldus Hachamovitch.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in