Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft strijkt OneDrive-klanten tegen de haren in

Een onprettige verrassing voor sommige klanten van Microsofts OneDrive: opeens verscheen het bericht 'must be formatted with the NTFS file system to work with OneDrive' toen ze hun lokale bestanden wilden synchroniseren met hun cloudopslag.
OneDrive

OneDrive 'lust' voortaan alleen nog de NTFS-bestandsindeling. De oudere indelingen FAT32 en exFAT, maar ook een nieuwere variant als ReFS, worden niet ondersteund.

Dat probleem treft lang niet alle klanten. Maar wie bijvoorbeeld gebruik maakt van SD-kaarten om de opslag van zijn systeem uit te breiden, krijgt ineens wel een probleem. Daar is wel een weg omheen, door de betreffende kaarten te converteren naar NTFS. Op Microsofts Technet kun je lezen hoe dat converteren van FAT naar NTFS in zijn werk gaat. In principe werkt dat door bij de opdrachtprompt in te toetsen: convert drive_letter: /fs:ntfs. Daar moet je dan geen fouten mee maken, want er is geen weg terug. Als de geconverteerde schijf terug moet naar FAT, moet je 'em herformatteren. En dan gaan al je gegevens verloren. Voor volumes met ReFS-bestandsindeling bestaat geen conversiemogelijkheid.

Microsoft zelf doet in een reactie alsof het al die jaren vergeten was deze waarschuwing te laten zien. Maar daarmee gaat het voorbij aan het gegeven dat velen hun gegevens gewoon konden uitwisselen tussen de nu geweigerde bestandsindelingen en OneDrive-volumes.

Peter Bright van ArsTechnica vermoedt dat de wijziging samenhangt met een verdere integratie van OneDrive met lokale opslag in de update van Windows 10 die van de herfst uitkomt. Dat vraagt functionaliteit die de FAT-varianten niet bieden. Maar het verklaart - zoals hij zelf opmerkt - niet waarom ReFS nu buuiten de boot valt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in