Management

Governance
De jongste update van Windows 10 was in juli dit jaar

Microsoft voert druk op bedrijven met Windows 10 op

Jongste versie Windows 10 verloopt 2 jaar eerder dan Windows 7.

9 december 2016

Jongste versie Windows 10 verloopt 2 jaar eerder dan Windows 7.

Terwijl gebruikers van Windows 7 tot 2020 gewoon support blijven genieten, levert Microsoft Windows 10-gebruikers die niet 'meekomen' binnen anderhalf jaar uit aan hackers, botnetexploitanten en cybercriminelen. 

Bedrijven die Windows 10 hebben omarmd zullen binnen anderhalf jaar voor het eerst te maken krijgen met update-druk vanuit Microsoft.

Al bij de introductie van Windows 10 liet Microsoft weten dat het tempo waarin nieuwe versies zouden worden uitgebracht, fors omhoog zou gaan. Voor gebruikersorganisaties zou dat in principe veel extra werk gaan betekenen. Niet alleen omdat die nieuwe versies ook daadwerkelijk moeten worden geïnstalleerd, maar vooral omdat er moet worden getest en omdat er oplossingen moeten worden gevonden voor eventuele conflicten die daarbij aan het licht komen.

Wie niet meegaat ontvangt geen beveiligingspatches meer

Maar tot voor kort werd de updatesoep niet zo heet gegeten als ze werd opgediend. Terwijl nieuwe releases in een grillig ritme vanuit Redmond de lijn opgingen, bleef de support voor de oudere versies onverminderd doorgaan. Veel bedrijven hadden daarom geen reden om andere updates dan beveiligingspatches ook werkelijk door te voeren. Maar  Microsoft is niet van plan dit milde regime eindeloos voor te laten duren. Binnen 18 maanden zal het stoppen met het support voor de oudste versies van Windows 10, zo alarmeert Computerworld terughoudend ingestelde systeembeheerders. Wie niet meegaat, ontvangt geen beveiligingspatches meer en wordt daarmee uitgeleverd aan hackers, botnetexploitanten en cybercriminelen.

In maart 2017 stopt Microsoft met de ondersteuning van de in juli 2015 vrijgegeven oerversie (Nummer '1507' volgens de systematiek van Redmond) van Windows10. Daarna zal elke twee maanden voor een volgende oude versie de beveiligingsondersteuning worden stopgezet. 

Dit jaar bleef het bij één update

Oorspronkelijk had Microsoft ingezet op ondersteuning van een update-achterstand van 12 maanden. Maar die termijn was gekoppeld aan het plan om elke 4 maanden met een update te komen. Gebruikers zouden dus steeds ten hoogste 3 updates achter mogen lopen. Maar het tempo van 4 updates per jaar werd door Microsoft uiteindelijk niet gerealiseerd, mogelijk omdat de eigen test- en ontwikkelcapaciteit tekortschiet, maar wellicht ook wel omdat gebruikers aangaven allerminst te zitten wachten op zo'n technology push vanuit Redmond. Hoe dan ook, sinds de introductie van Windows 10 nam de update frequentie stapsgewijze af. 

Dit jaar bleef het zelfs bij slechts één update, in juli (conform de Microsoft-systematiek genummerd als 1607). De daaraan voorafgaande versie 1511 (van november vorig jaar dus), zal volgens de berichtgeving van Computerworld vanaf september komend jaar van verder support verstoken blijven. De nu meest recente versie 1607, van juli dit jaar, wordt nog ondersteund tot begin 2018. Gebruikers van Windows 10 staan daarmee onder een aanzienlijk grotere 'technology push' dat bedrijven die nog op Windows 7 zitten; dat wordt nog ondersteund tot januari 2020.

Lees meer over
Zie ook Management op AG Connect Intelligence
7
Reacties
cyberiad 11 december 2016 16:17

Wat Jak in zijn commentaar helaas over het hoofd ziet is dat niet Microsoft, maar de organisatie bepaalt wat er op je PC komt te staan. En daar gaan de feature updates helaas volledig mis, zoals aangegeven. Policies die niet meer werken, bloatware en andere ongewenste app die weer worden toegevoegd, privacy instellingen die weer worden aangepast, noem maar op.
Momenteel bepaalt Microsoft het moment van de updates, niet jij. Een plan maken zit er dus helaas niet in. En een feature update noem ik niet bepaald een "fix". Mijn ervaringen met de laatste Anniversary Update zijn bijvoorbeeld bijzonder slecht: ondanks voorbereidingen veel PCs die niet door de update heen kwamen, om vervolgens na een paar pogingen om onverklaarbare redenen TOCH maar wel door te lopen. Maar wel uren en uren wachten (en ik word per uur betaald door opdrachtgevers).
@anoniem: firewall en IDS zijn niet afdoende in geval van menselijke "onhandigheid". Het is ook erg plezierig om in onderhavige situaties een bijgewerkt OS te hebben.

Anoniem 09 december 2016 17:23

Man, man ".... en wordt daarmee uitgeleverd aan hackers, botnetexploitanten en cybercriminelen...."
Een beetje bedrijf heeft op de externe kant van zijn netwerk een goede firewall e.o Intrusion detection system zitten en de meeste bedreigingen zitten nog steeds achter het toetsenbord !

Frank Dhont 09 december 2016 14:02

Windows 7 wordt alleen met Intel Skylake ondersteund t/m januari 2020. De rest eindigd ook ergens in 2018.

HansV 09 december 2016 13:15

Inderdaad dramatisch. Updates horen er bij, maar een inplace upgrade betekent dat het hele OS wordt vervangen en er wordt geprobeerd de applicaties over te zetten. Dit laatste gaat helaas maar voor 95% goed. Dus voor 5% is het afzien. Niet te doen als je over de 1000 PC's moet beheren.

jak 09 december 2016 12:45

Het blijft een Windows10 versie dus wat is het probleem?
Voor fixes moet je al een heel plan van aanpak hebben om ze op tijd uit te rollen. Niets nieuws of bijzonders.
Wat wel bijzonder is: dat obstructief vasthouden aan verouderde versies / technologie / werkmethodes.

A.G. van Bruchem 09 december 2016 12:36

Microsoft gaat met het huidige beleid steeds meer op een Dictator lijken, iets waar naar mijn mening niet iedereen op zit te wachten. Wij, hier in Nederland, zitten niet te wachten op een nieuwe Dictator. Wellicht is het een idee om terug te gaan naar OS2 ?

Klaas 09 december 2016 08:13

Goed artikel!
Indien men inderdaad de zogeheten "Feature Update" uitrolt op een systeem worden overigens alle Microsoft apps opnieuw geïnstalleerd. Na uren werk met powershell uiteindelijk die hardnekkige "bloatware" apps verwijderd, komt er een feature update, waarmee niet alleen alle Microsoft apps opnieuw worden geïnstalleerd, maar ook nieuwe worden geïntroduceerd. Bestaande software die met moeite werkende is gekregen onder de oude build van Windows 10 wordt zonder pardon verwijderd in de nieuwe build, indien deze niet compatibel is.

Daarnaast zijn er een aantal group policies die onder nieuwe builds ineens niet meer werken voor de professional editie, maar alleen voor de Enterprise.
Als klap op de vuurpijl worden de layouts van o.a. het startmenu gewijzigd, en buttons verplaatst (is gebeurd in de laatste build), zodat gebuikers opnieuw kunnen wennen aan het OS.

Microsoft maakt het ontzettend onaantrekkelijk om de professional editie als business te gebruiken.
Er is nog maar een oplossing om een consistente, en min of meer statische, desktop omgeving aan gebruikers te bieden, die sysadmins ook veel frustratie en tijd bespaard: Enterprise LTSB (Long Term Servicing Branch).

Reactie toevoegen