Management

Infrastructuur
servers

Microsoft zet ARM naast Intel

Op profijtelijke Windows-servermarkt krijgt Intel nu concurrentie van ARM.

© Pixabay
10 maart 2017

Op profijtelijke Windows-servermarkt krijgt Intel nu concurrentie van ARM.

Het was al wat gaan wringen, de innige samenwerking tussen Microsoft en Intel - vaak aangeduid als het Wintel-platform. Nadat Intel de boot gemist had met zuinige processors voor draagbare apparatuur, keek Microsoft met steeds meer belangstelling naar concurrenten. Nu vertaalt dat uiteendrijven van Microsoft en Intel zich in serieuze concurrentie voor Intel in het rekencentrum.

Op de Open Compute Summit in Santa Clara, Californië, toonde Microsoft een variant van Windows Server die kan draaien op ARM-processors. Die is nog niet beschikbaar voor derden, maar Microsoft is wel van plan om deze Windows Server-variant in zijn eigen rekencentra toe te passen.

De versie van Windows Server voor ARM-processors maakt onderdeel uit van Microsofts Project Olympus, waarin het samen met processorfabrikanten open-sourceservers voor rekencentra ontwerpt. Voor dit project hebben de processorfabrikanten Qualcomm en Cavium moederborden op basis van ARM-chipontwerp gebouwd. Centraal in Qualcomms serverontwerp staat de Centriq 2400 processor, een processor met 48 kernen en details van 10 nanometer. In een serverrack ziet dat er zo uit:

Qualcomms Centriq 2400 voor Project Olympus

Cavium heeft zijn ontwerp gebaseerd op zijn  ThunderX2 ARMv8-A-processor van de tweede generatie, met maximaal 54 kernen. Dat zier er dan zo uit.

Cavium 64-bit ThunderX2 ARMv8-A server processor voor Project Olympus

In beide gevallen gaat het om sterk geïntegreerde 'systems on a chip' met PCIe, SATA en breedbandige Ethernetaansluitingen.

ARM heeft in bepaalde toepassingen voordelen

Het zijn echter niet in eerste instantie de specificaties van de servers waar Microsoft voor warm loopt. Het gaat Microsoft vooral om de voordelen die ARM's chipontwerp biedt. Enerzijds verwacht Microsoft dat de instructiesets van de ARM-processors makkelijker aanpasbaar zullen blijken aan nieuwe dataverwerkingstechnieken op processorniveau zonder dat aanpassingen in bestaande software nodig zijn. Anderzijds denkt Microsoft dat specifieke toepassingen als indexeren, opslag, databases, big data en machineleren zullen profiteren van de relatief hoge doorvoercapaciteit van dit ontwerp. Daardoor zou Microsoft bij dit type veel voorkomende toepassingen besparingen kunnen boeken ten opzichte van servers met andere processors.

Deze plannen betekenen niet dat Microsoft van plan is in zijn rekencentra afscheid te nemen van Intel-processors. Maar ze betekenen wel dat Intel meer concurrentie krijgt in en zeer profijtelijke tak van sport. Naar eigen zeggen zit er momenteel in 92 procent van de servers in rekencentra een Intel-processor. En de serverbusiness is belangrijk voor Intels omzet en winst. Op een omzet van 17,2 miljard dollar hield Intels Data Center Group in 2016 een bruto marge van 7,5 miljard dollar over.

Lees meer over
Zie ook Management op AG Connect Intelligence
2
Reacties
Achmed (IKY) 10 maart 2017 20:42

Kan niet ! Maar ik van jou koop wil voor € 1.00....

andre Oudshoorn 10 maart 2017 14:57

Ik heb een moederdood Z77A-G43 wil hier een Severs van maak.
wil en kan uw me help.

Reactie toevoegen