Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljardenstrop voor Toshiba

Toshiba dreigt opnieuw een miljardenstrop te moeten verwerken. Het geplaagde bedrijf kampt met een grote financiële tegenvaller, waardoor het de afgelopen twee dagen bijna een derde van zijn beurswaarde verloor.
dollars
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Gisterochtend werd al bekend dat Toshiba een behoorlijke afschrijving moet doen op de investering in een Amerikaanse kerncentrale. Dochterbedrijf Westinghouse Electric is daar bezig met de bouw van twee kerncentrales maar dit loopt grote vertragingen op. Westinghouse nam dit jaar een bij de projecten betrokken bouwbedrijf over, dat er door boetes voor kostenoverschrijdingen en lange vertragingen bij de bouw van de centrales veel slechter voor staat dan verwacht.

In ieder geval een miljardenstrop

Hoewel nog niet precies bekend is wat de omvang van de afschrijving is, ging het aandeel Toshiba op de Japanse beurs gisteren met twintig procent onderuit - meer is daar niet mogelijk op één dag. Inmiddels weten we dat het in ieder geval over een miljardenafschrijving gaat. Dat komt bovenop een eerdere afschrijving op die nucleaire tak van ruim twee miljard en de kostenpost van ruim 1,2 miljard dollar naar aanleiding van een groot boekhoudschandaal bij Toshiba in het voorjaar van 2015.

Opkrabbelen na boekhoudschandaal

Toshiba krabbelde de afgelopen maanden na het grote boekhoudschandaal  juist wat op. Topfunctionarissen van het concern bleken jarenlang te hebben geknoeid met de cijfers, waardoor de afgelopen jaren omgerekend voor ruim 1,2 miljard euro meer winst in de boeken werd gezet dan er daadwerkelijk was behaald.

Op de laptopdivisie van Toshiba gaat het ook al niet erg goed.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in