Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: Defensie krijgt ook meer voor cyberverdediging

Ook het ministerie van Defensie krijgt meer geld voor het bestrijden van cybercrime. Van de 26 miljoen die het kabinet heeft vrijgemaakt voor cybersecurity komt 8 miljoen terecht bij de MIVD. Daarmee kan de militaire inlichtingendienst cyberspionage en -sabotage aanpakken.
Ministerie Defensie

Defensie wil hiermee haar “digitale weerbaarheid” versterken en het vermogen om cyberoperaties uit te voeren. Daarmee moet de inzetbaarheid van de Nederlands krijgsmacht en effectiviteit in het digitale domein verhoogd worden.

Start-ups

Defensie wil in elk geval zijn slagkracht uitbreiden en moderniseren. “Defensie moet in staat zijn in te spelen op de steeds weer veranderende veiligheidscontext. Ook moet de krijgsmacht opgewassen zijn tegen technologisch hoogwaardige tegenstanders in conflicten met een hoge geweldsintensiteit en gelijktijdig, voor langere duur en in voldoende omvang kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten en operaties. Voorts nopen de razendsnelle ontwikkelingen in het cyber- en informatiedomein tot substantiële maatregelen.” De innovaties die hiervoor nodig zijn hoopt het departement te kunnen bewerkstelligen door meer samen te werken met partners in de civiele sector. Niet alleen zijn dat universiteiten en bedrijven maar ook start-ups. Daarvoor zet het departement het Team FRONT (Future Relevant Operations in Next generation Technology) in. Defensie hoopt dat met behulp van starters de technologische vernieuwing versneld kan worden. Ze geeft aan dat ze zonder de civiele sector zelf moeilijk kan innoveren.

Voor de vernieuwing van de eigen IT heeft Defensie een reservering van 201,8 miljoen euro. Die bestaat uit 40,2 miljoen die al in de begroting van 2016 was gereserveerd en de toegevoegde voorziening voor dubbele beheerlasten, transitie en migratie van 117 miljoen. Dit laatste bedrag stond al in de begroting voor 2017 gereserveerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in