Overslaan en naar de inhoud gaan

'Naar de VS? Uw wachtwoord, alstublieft!'

De Amerikaanse regering zou plannen hebben om reizigers uit andere landen voortaan alleen nog maar toe te laten als zij hun wachtwoorden voor sociale media, hun adresboek in hun telefoon en financiële gegevens delen.
Donald Trump
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Dat hebben bronnen aan de Wall Street Journal laten weten. De maatregel zou worden ingevoerd om terrorisme beter te kunnen bestrijden. Eind vorig jaar paste het Amerikaanse ministerie van Homeland Security de immigratieformulieren al aan, zodat ook de socialmedia-namen van reizigers konden worden gevraagd. Reizigers waren echter niet verplicht dit in te vullen. Begin dit jaar werd het plan gelanceerd om met name reizigers uit moslimlanden om hun socialmediawachtwoord te vragen. Nu wil de Amerikaanse regering nog een stap verder gaan door dit ook in te willen stellen voor reizigers uit tientallen andere landen, waaronder Nederland.

Legitieme redenen

"Als er enige twijfel is over de intentie van iemand om naar de VS te komen, dan moeten ze aantonen dat ze voor legitieme redenen komen", aldus een overheidsfunctionaris in de Wall Street Journal. Door social media wachtwoorden af te staan kan er worden gekeken wat mensen in privéberichten melden.

Naast hun wachtwoorden moeten reizigers mogelijk ook hun telefoon afstaan, zodat kan worden gekeken met welke personen iemand communiceert. Tot slot kan er om inzage gevraagd worden in financiële gegevens.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in