Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederland kan digitale dreiging niet aan'

Inlichtingendiensten en het ministerie van Defensie zijn niet in staat de digitale dreigingen van andere landen, zoals met name die van Rusland, het hoofd te bieden. Een nieuw op te richten centraal orgaan moet die dreigingen uit het buitenland in kaart brengen en permanent in de gaten houden.
cybersecurity
© C00 Pixabay.com
C00 Pixabay.com

Dat zegt brigade-generaal Wilfred Rietdijk, strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber van het ministerie van Defensie in een interview met de Volkskrant.

Oorlogsvoering gebeurt steeds meer met digitale wapens. Rietdijk spreekt van een "informatieoorlog". Volgens hem lopen de Russen, Chinezen, maar ook Iraniërs en Soedanezen hierin voorop. Als voorbeelden noemt hij de pogingen tot manipulatie en beïnvloeding vanuit Rusland met onder meer nepnieuws. Rusland zou volgens hem met valse berichtgeving over de MH17-ramp geprobeerd hebben Nederlanders te manipuleren.

Hij vreest dat hiermee de democratie ondermijnd wordt. Daarom is een nieuwe organisatie nodig die veel beter kan detecteren en reageren op digitale dreigingen. De bestaande organisaties zijn hiertoe niet in staat, vindt hij. "Denk aan een vorm van een integrale samenwerking met departementen die permanent signaleren wat gaande is in al die veiligheidsdomeinen. Kern is: we moeten beter gaan opletten en detecteren. We moeten slimmer leren vechten, dit is het strijdtoneel van de toekomst", aldus Rietdijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in