Development

Infrastructuur
Raspberry Pi

Nieuwe Raspberry Pi Zero W kost 10 dollar

De Raspberry Pi Foundation viert 5-jarig bestaan met een nieuwe versie van het populaire board.

Raspberry Pi © Raspberry Pi
1 maart 2017

De Raspberry Pi Foundation viert 5-jarig bestaan met een nieuwe versie van het populaire board.

De nieuwste Raspberry Pi is gebaseerd op de Raspberry Pi Zero, maar heeft draadloze communicatiemogelijkheden. Het lijkt een uitstekende kandidaat voor veel internet of things-toepassingen.

Het nieuwe model heet Raspberry Pi Zero W en voegt aan de Raspberry Pi Zero 802.11b/g/n wifi- en Bluetooth 4.0-connectiviteit toe.

Het doel van de Raspberry Pi Foundation is altijd geweest om een single board computer te maken tegen een minimale prijs. De eerste versie werd in 2012 op de markt gebracht voor 35 dollar, toen al een revolutionaire prijs voor een volledige computer. Met de introductie van de Raspberry Pi Zero in 2015 zakte de prijs naar 5 dollar, hoewel deze volgens Tweakers.net in Nederland voor 18,95 euro wordt verkocht. 

Topmodel kost nog steeds 35 dollar

The Raspberry Pi Foundation heeft inmiddels verschillende varianten van het computerboard in het aanbod. Het topmodel is nu de Raspberry Pi 3 Model B met de krachtigste processor, een quad core ARMv8 Cortex-A53 ( Broadcom BCM2837) en 1 GB geheugen. Deze kost nog altijd 35 dollar.

De Raspberry Pi Zero heeft een eenvoudiger BCM2835 chip op een klokfrequentie van 1 GHz en 512 MB werkgeheugen. Dit model is met 6,6 bij 3 bij 0,5 cm echter veel kleiner in omvang en laat zich dus makkelijker in allerlei IoT-toepassingen verwerken. De Raspberry Pi Zero W positioneert zich met zijn communicatiemogelijkheden nog sterker als goede kandidaat voor IoT-toepassingen. Het board is verder voorzien van een mini HDMI en USB OTG poorten, een micro USB poort voor stroomvoorziening en heeft een connector voor camera's.

Lees meer over
Zie ook Development op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen