Loopbaan

Carriere
virtual reality

Nieuwe tech-banen meest in trek in 2017

Specialisten op het gebied van nieuwe technologische ontwikkelingen voeren de lijst aan met meest gewilde professionals vanaf volgend jaar.

14 december 2016

Specialisten op het gebied van nieuwe technologische ontwikkelingen voeren de lijst aan met meest gewilde professionals vanaf volgend jaar.

Uit een overzicht van het Bureau of Labor Statistics in de VS van de meest gevraagde professionals in 2017 en verder, blijkt dat IT'ers die zich hebben gespecialiseerd in nieuwe technologische ontwikkelingen als virtual reality, augmented reality Internet of Things (IoT)en cognitive computing de banen voor het uitkiezen hebben.

De IT-sector breidt momenteel niet alleen uit, maar is aan het exploderen, meldt Network World. Door alle nieuwe technologische ontwikkelingen stijgt de vraag naar goed opgeleide IT-specialisten razendsnel. Volgens het Bureau of Labor Statistics groeit de werkgelegenheid voor IT-beroepen tot 2024 met maar liefst 12 procent. Dat is meer dan welke andere beroepsgroep dan ook. Het bureau verwacht dat er tussen 2014 en 2024 zo'n 500.000 IT-banen zijn bijgekomen in de technologie. Professionals die beschikken over de nieuwste en meest gevraagde IT-skills zien hun salaris het hardst groeien. Nog niet eerder zag het Bureau of Labor Statistics de IT-salarissen zo hard stijgen.

War on talent winnen

Bedrijven investeren fors in nieuwe technologieën, omdat ze beseffen dat dat de enige weg omhoog is. Op die manier blijf je voor op je concurrenten en blijf je innovatief bezig. Maar dan moet er wel voldoende gekwalificeerd personeel rondlopen. De 'war on talent' winnen is dus essentieel. Network World zet de drie belangrijkste nieuwe IT-specialismen voor 2017 op een rijtje:

 • VR-specialisten
  Virtual reality (VR) staat nu echt op het punt van doorbreken. En niet alleen op het gebied van gaming, maar ook in veel andere sectoren. Google werft momenteel veel VR-specialisten, maar ook de New York Times en start-ups als Lucid VR, een ontwikkelaar van 3D-camera's. Ervaren professionals die hebben gewerkt aan het ontwikkelen van VR-platformen zullen de komende jaren erg gewild blijven. De verwachting is dat het VR-segment tot en met 2020 zo'n 30 miljard dollar aan omzet realiseert.
   
 • AR-specialisten
  Het draait niet alleen om VR. Augmented Reality (AR) is een andere nieuwe ontwikkeling met veel potentie. Naar verwachting wordt er in dit segment 120 miljard dollar aan omzet gegenereerd tot en met 2020 - dus dat is vier keer zo veel als in VR. Bedrijven en organisaties zijn dan ook hard op zoek naar professionals die hen kunnen begeleiden op dit vlak.
  Deze rol heeft direct te maken met het ontwikkelen van software dat elementen integreert van de 'echte wereld' in diverse softwareprogramma's. Door een AR-engineer in te zetten kunnen organisaties hun trainingsinspanningen verbeteren, maar ook hun productontwikkeling, samenwerken op afstand en nog veel meer.  Maar denk ook aan het op de markt brengen van AR-gedreven producten en diensten, zoals onlangs gebeurde rondom het spel Pokemon Go.
   
 • Cognitive Computing experts
  Artificial Intelligence is inmiddels een feit. En cognitive computing, het bouwen van computers die functioneren als het menselijk brein, kan de wereld gaan veranderen. Vooral IBM gelooft hier heilig in. Augmented intelligence systemen kunnen mensen helpen om het werk van verschillende mensen tegelijkertijd goed uit te voeren, waardoor de productiviteit en de efficiency aanzielijk verbetert. Dus de vraag naar specialisten die machine learning en cognitive computing tools en technologieën kunnen ontwikkelen en implementeren zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. De rol is nog zo nieuw, dat de exacte verantwoordelijkheden nog niet helemaal vast staan. Momenteel bestaan de belangrijkste taken van cognitive computing engineers uit het  creëren van business, het testen en evalueren van cognitieve software, ontworpen voor het computernetwerk.
Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen