Innovatie & Strategie

Storage
Schelte Wijma

Nieuwer, sneller en uiteindelijk ook goedkoper

DSW Zorgverzekeraar kiest voor flashstorage van Pure Storage

Schelte Wijma © De Beeldredaktie/ Guido Benschop,  De Beeldredaktie/ Guido Benschop
20 april 2017

DSW Zorgverzekeraar kiest voor flashstorage van Pure Storage

DSW Zorgverzekeraar is overgestapt naar het gebruik van flashstorage. Dat is op het eerste gezicht duurder dan traditionele storage, maar de besparingen op onderhoud én het enorme snelheidsvoordeel trokken de zorgverzekeraar moeiteloos over de streep.

DSW heeft ruim 600.000 verzekerden in zijn gelederen en groeit elk jaar sterk. De organisatie is overtuigd van het belang van een betrouwbare en geavanceerde automatisering. De ontwikkeling van software houdt de zorgverzekeraar daarom al jaren in eigen hand en richten honderd van de 500 medewerkers zich op applicatieontwikkeling. DSW-medewerkers werken volop volgens agile, Scrum en continous delivery. De belangrijkste omgeving is gebouwd in Microsoft.Net. DSW heeft twee gespiegelde datacenters in Rotterdam en Schiedam.

Op de groei

Er was een tijd dat DSW zijn storage elke vier jaar vernieuwde. Dat betekent wel dat er op de groei gekocht moest worden, want de opslagbehoefte van de zorgverzekeraar groeit elk jaar met zo’n 30 à 40 procent. Drie jaar geleden besloot DSW echter om de twee jaar een deel van de storage te vernieuwen. Toen al werd gekozen voor flashstorage, maar slechts voor een deel van de storagebehoefte. “We stapten toen over op AllFlash van HP, maar alleen voor de productie”, zegt Schelte Wijma, senior systemmanager bij DSW. Sinds afgelopen najaar werkt ook OTA (ontwikkeling, test, acceptatie) met flashstorage.

Nieuwe technologie

Afgelopen najaar heeft DSW gekozen voor een dubbele FlashArray/M70 van Pure Storage. Daarmee is de HP 3Par-omgeving vervangen. De data zijn overgezet en de systemen zijn aan de VMware-omgeving toegevoegd. De drie leveranciers waren in de race; HP, EMC en Pure Storage. DSW koos voor de laatste.

Pure Storage is een tamelijk jong bedrijf; het bedrijf is pas actief sinds 2009. Ook de technologie is dus relatief nieuw. Is dat niet wat al te gewaagd? Wijma: “Dat was geen enkel probleem. Ons management staat juist erg open voor nieuwe technologieën. Een deel van de raad van bestuur is erg IT-minded. Wij geven aan wat we willen en dat wordt bijna altijd gevolgd. Soms komt het zelfs van hen vandaan. Dan komen zij met iets waarvan ze willen dat wij ernaar kijken. Zij willen zo voorkomen dat we uit koudwatervrees blijven hangen bij oudere, vertrouwde technologieën.”

De overstap zorgde voor slechts kleine aanpassingsproblemen, zegt Wijma. “Van HP kenden we natuurlijk wel de commando’s en dergelijke. Die moesten we voor Pure Storage weer leren kennen, maar dat was geen probleem. Het dwingt ons uit onze comfortzone te komen. Wat ook telt, is dat als je steeds bij dezelfde partij afneemt, je onderhandelingspositie steeds slechter wordt.”

Gegarandeerde opslagcapaciteit

Pure Storage deed DSW de harde toezegging dat de benodigde opslagcapaciteit voor de komende vier jaar gegarandeerd is. Voor de verzekeraar was dat zeer belangrijk, zegt Wijma. “Bij deze technologieën is het voor ons niet meer te bevatten hoeveel capaciteit je werkelijk krijgt door de reductie- en compressietechnieken. Twee jaar geleden hadden we dat ook bij HP als eis gesteld.”

We kunnen met een ontwikkelaar minder toe op het vlak van performanceoptimalisatie

Pure heeft 50 procent meer gegeven dan waar DSW om had gevraagd. “Wij berekenen die right size garanty op basis van metadata die vanaf al onze arrays in het veld worden verzonden ten behoeve van proactieve support. Op basis van deze informatie hebben we een goed beeld van de compressie ratio's van alle gebruikte workloads. Op basis daarvan kunnen we harde garanties afgeven”, zegt Theo van Teylingen van Pure. “We hebben allflash vanaf het begin zo ingezet. Dat was in die tijd duurder dan nu, dus was het toen nog meer van belang dat we informatie efficiënt zouden opslaan. Op basis van de datasets hebben wij een goed beeld van de compressiesets. We hebben het conservatief ingeschat. Er verandert veel op het vlak van flash. Het is voor veel klanten gewoon niet goed duidelijk hoeveel je fysiek nodig hebt.”

DSW is zelfs zo royaal bedeeld met opslagcapaciteit dat het niet meer over twee jaar maar over drie jaar denkt over te stappen naar een volgend systeem. Wijma: “We hebben een garantie op een reductiefactor van 1 op 4 gekregen. We moeten dus 100TB neerzetten waarvan dan 25TB wordt gebruikt. Maar we zitten op 1 op 6, wat bekent dat nu 16TB wordt gebruikt.”

Synchrone mirroring

Van belang was voor DSW ook dat synchrone mirroring op de roadmap staat. Hierbij wordt er naar twee plaatsen tegelijk weggeschreven. “Dat betekent wel dat je gestraft wordt in je performance met latency’s van een halve tot een hele milliseconde omdat je ook remote wegschrijft”, zegt Wijma. “Maar dat zijn voor ons nog altijd toptijden. We waren gewend aan wachttijden van 10 tot 20 milliseconden. We hebben hetzelfde bij de HP-systemen gedaan, want voor ons staat die veiligheid van dubbel uitvoeren voorop.”

Nadelen ziet Wijma niet. “De prijs misschien. Maar als we verder dan vier jaar kijken, kunnen we dat weer besparen met één FTE. We kunnen met een ontwikkelaar minder toe op het vlak van performanceoptimalisatie en dan is het een eenvoudige rekensom. Verder zijn de beheerlasten van Pure Storage minimaal. Het is één soort opslag en er valt voor ons niet zo veel aan te beheren.”

Tips

Tip1: Leg contractueel vast dat wat je frontend aan TB’s krijgt.

Tip 2. Overtuig het management dat tegenover de investering performancewinst en reducering van de complexiteit staan. Performanceproblemen op het gebied van storage zijn er bijvoorbeeld niet, want sneller dan flash kan niet.

Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen