Innovatie & Strategie

Netwerken
wifi

Nog even, en je wifi kan een stuk sneller

802.11ax-chips van Qualcomm beloven forse verbetering, vooral ook als het druk is in de ether.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  Arkangel
16 februari 2017

802.11ax-chips van Qualcomm beloven forse verbetering, vooral ook als het druk is in de ether.

De volgende wifi-standaard is nog niet eens formeel afgerond, maar de eerste chipsets voor deze snellere en energiebesparende variant zijn al in aantocht. Qualcomm belooft van de zomer testexemplaren te leveren voor producenten van access points en wifi-clients.

Daarmee loopt Qualcomm fors op de zaken vooruit. De opvolger van de 802.11ac-standaard - de snelste wifi-variant op dit moment - wordt pas in de loop van volgend jaar afgerond. Maar het is niet ongewoon dat fabrikanten vooruitlopend daarop al producten lanceren. Dat gaat nu ongetwijfeld ook gebeuren. Eerder annonceerde Quantenna ook al een 802.11ax-chip. Qualcomms annoncering zal een grotere impact krijgen, omdat het een grotere speler is in deze markt én omdat het behalve een chipset voor de router ook eentje in petto heeft voor de apparaten die van de router gebruik gaan maken.

Qualcomm stelt gebruikers van routers en clients met zijn chipsets een vier maal zo hoge doorvoercapaciteit in het vooruitzicht. Bovendien kan het energieverbruik fors omlaag, met wel twee derde. Dat laatste is natuurlijk vooral handig voor draagbare apparatuur die zijn energie betrekt uit een accu.

Qualcomm bereikt die verbeteringen - conform de 802.11ax-standaard -  deels door het verhogen van de doorvoersnelheid. Een apparaat kan de router aanspreken met maximaal 1,775 Gigabit per seconde. Duidelijk sneller dan de 1,3 Gbps die met 802.11ac nu maximaal mogelijk is, maar nog lang geen factor 4.

Bandbreedte beter benut

De grote winst zit vooral in het efficiënter gebruiken van de beschikbare capaciteit. Een cruciale stap daarbij is toepassing van OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access). Met deze uit de mobiele telefonie afkomstige techniek kunnen kanalen voor meerdere communicatiesessies tegelijk gebruikt worden. nu is het nog zo dat bij het opzetten van een verbinding tussen router en client de volledige bandbreedte van een kanaal gereserveerd wordt, ongeacht de hoeveelheid informatie die uitgewisseld wordt.

Een andere verbetering is, dat 802.11ax zowel op de 5 Gigahertz-band als op de 2,4 GHz-band werkt. Voorganger 802.11ac ondersteunt alleen de 5 GHz-band, Als alleen een 2,4 GHz-verbinding beschikbaar is valt een apparaat met 802.11ac-chips terug op de voorganger 802.11n, die maximaal 450 megabit per seconde kan verstouwen. Er is ook een functie die voorkomt dat toepassingen met regelmatige, maar niet tijdkritische communicatiebehoeften de gebruiker in de weg zitten. Met deze Target Wake Time gedoopte functie kunnen router en client tijdstip en tijdsduur van dergelijke communicaties in de agenda zetten op een tijdstip dat dat de minste overlast oplevert.

Écht tegelijk contact

Daarnaast specificeert de 802.11ax-standaard enkele faciliteiten die de congestie in netwerken tegengaan. De belangrijkste is Multi-user MIMO. Dat duidt op het vermogen om vanuit de router meerdere apparaten tegelijk te bedienen. Die functie is in 802.11ac alleen een optie, en dan nog alleen voor downloads. En meestal werken 802.11ac-apparaten op basis van het SU-MIMO-principe. Daarbij worden clients om de beurt bediend door de router, bij MU-MIMO kan dat gelijktijdig.  In 802.11ax móet MU-MIMO geïmplementeerd zijn, voor zowel down- als uploads.

Met die functie kan ook optimaal geprofiteerd worden van de kracht van de router-chipset. De chipset die Qualcomm nu annonceert voor routers kan gelijktijdig 8 kanalen op 5 GHz en 4 kanalen op 2,4 GHz open houden. Dat levert een theoretische doorvoer van 4,8 Gbps aan de routerkant op.

Wat dat in de praktijk gaat betekenen voor de doorvoersnelheden van wifi zal natuurlijk pas blijken als de eerste producten op de markt komen. Maar dat wifi sneller wordt, dat lijdt geen twijfel. Zeker in situaties waarin men zijn wifi moet delen met anderen, is het goed  nieuws dat 802.11ax-chips in aantocht zijn.

Lees meer over
Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen