Overslaan en naar de inhoud gaan

Obama straft Rusland voor cyberaanvallen

Obama wil Rusland straffen voor inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De maatregelen zijn vooral gericht tegen de Russische inlichtingendiensten.
Barack Obama
© CC-BY-2.0 - Flickr cropped from original
CC-BY-2.0 - Flickr cropped from orig

Zo zet de Amerikaanse regering 35 Russen die voor de inlichtingendiensten zouden werken het land uit. Tegen de FSB en de militaire inlichtingendienst GRU worden ook sancties getroffen. Vier topmensen van de GRU en drie bedrijven die ,,materiële steun'' gegeven zouden hebben aan de "cyberactiviteiten'' van de GRU staan op de sanctielijst.

Verder sluiten de Amerikanen twee Russische centra in de staten Maryland en New York die volgens Obama "voor inlichtingendoeleinden worden gebruikt''.

Obama herhaalde dat Rusland "acties heeft ondernomen die bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden’’. Waar hij tot nog toe nog een kleine slag om de arm hield, zei hij ditmaal stellig dat "de diefstal en publicatie van gegevens alleen kan zijn aangestuurd door de hoogste niveaus van de Russische regering’’.

Deze activiteiten hebben consequenties

Obama’s Democratische Partij en presidentskandidaat Hillary Clinton hadden tijdens de campagne veel last van de hacks, waarvan Amerikaanse inlichtingendiensten vaststelden dat ze vanuit Rusland kwamen.

"Deze activiteiten hebben consequenties’’, zei Obama. Rusland kan meer maatregelen tegemoetzien. "Sommige daarvan zullen niet worden bekendgemaakt’’, aldus de vertrekkend president. In de komende dagen stuurt hij een rapport naar het Congres over Russische pogingen tot inmenging in diverse verkiezingen.

Hoe lang houden sancties stand?

Het is de vraag hoe Donald Trump zal omgaan met de sancties. De aankomend president heeft bij herhaling duidelijk gemaakt dat hij de band met Rusland wil verbeteren en heeft daar ook bij de samenstelling van zijn regering blijk van gegeven. Zo draagt hij Rex Tillerson, de topman van oliebedrijf ExxonMobil, voor als minister van Buitenlandse Zaken. Die ligt goed in Moskou en kent Poetin persoonlijk.

Binnen de Republikeinse Partij gaan ook stemmen op om juist meer stappen tegen Rusland te ondernemen. De senatoren John McCain en Lindsey Graham kondigden donderdag aan dat ze zich gaan inzetten voor strengere sancties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in