Overslaan en naar de inhoud gaan

Obama wil Snowden niet pardonneren

Volgens Obama riep Snowden wel enkele terechte vragen op met zijn onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten op internet. Maar de manier waarop hij die discussie aanzwengelde, was niet in overeenstemming met de procedures en gewoontes van de Amerikaanse inlichtingendiensten [die destijds zijn opdrachtgever waren - red.], zei Obama.
Edward Snowden
© CC BY 3.0
CC BY 3.0

Als iedereen zijn eigen beslissingen denkt te kunnen nemen over het al of niet openbaar maken van informatie, zou het zeer lastig worden om een georganiseerde overheid of wat voor nationaal veiligheidssysteem dan ook te hebben, aldus Obama.

Volgens Obama kan hij Snowden niet eens pardonneren: "Ik kan geen amnestie verlenen aan iemand die niet voor een gerechtshof is verschenen om zijn zaak te laten beoordelen, dus daar kan ik op dit moment verder geen commentaar op geven", zei Obama. Met name die opmerking lijkt erop te wijzen dat bij Obama de wil ontbreekt om Snowden uit zijn juridische problemen te halen. Want de president kan wel degelijk amnestie verlenen aan mensen die niet voor de rechter zijn verschenen, schrijft Noa Yachot op PardonSnowden.org. Obama deed dat zelf eerder dit jaar nog, constateert Yachot. In het kader van het akkoord met Iran over het Iraanse atoomprogramma verleende hij amnestie aan drie Amerikanen van Iraanse afkomst die wel aangeklaagd waren, maar niet voor de rechter waren verschenen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in