Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers communiceren alleen met gedachten

Dat hebben onderzoekers van universiteiten uit diverse landen, waaronder Harvard, en een aantal medische instituten bekendgemaakt. De onderzoekers verstuurden een superkort berichtje vanuit India naar Frankrijk zonder gebruik te maken van internet. Er werd alleen gebruikgemaakt van gedachten.
Facebook op de laptop

De ene persoon in India moest aan het bewegen van zijn arm of been denken wat correspondeerde met de boodschap 'hola' of 'ciao'. De andere persoon in Frankrijk kreeg de boodschap niet te horen, maar moest die ontcijferen in zijn eigen hersenen.

Stroom opgewekt in brein

De verstuurde boodschap werd via een EEG-machine vertaald naar binaire code. De computer verstuurde deze code vervolgens van India naar Frankrijk, over een afstand van ruim achtduizend kilometer. In Frankrijk werd de code vervolgens vertaald via transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Hierbij wordt met elektromagnetische inductie stroom opgewekt in het brein. Op basis van lichtflitsen weet de ontvanger vervolgens wat er was gedacht: ‘ciao’ of ‘hola’.

De test is daarna herhaald door twee proefpersonen in Frankrijk en Spanje. In 85 procent van de gevallen kwam de boodschap goed door.

Hoewel het nog maar gaat om een boodschap van één woord die ook nog eens beperkt blijft tot het denken aan een fysieke handeling, zien de onderzoekers dit als een eerste stap in de ontwikkeling van communicatie met alleen het gebruik van de hersenen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in