Management

Personal Tech
dansje

Online veiligheid kan jongeren niet boeien

Zorgvuldigheid op internet neemt te veel tijd.

© CC0 via Pixabay,  jill111
8 februari 2017

Zorgvuldigheid op internet neemt te veel tijd.

Bijna de helft (46 procent) van de jongeren niet weet hoe zij hun privacy kunnen waarborgen op internet. En dat komt niet doordat het te ingewikkeld is.

Over het algemeen zijn jongeren vrij technisch onderlegd, maar internetveiligheid lijkt geen prioriteit te hebben. Dit blijkt onder meer uit het feit dat jongeren in groten getale e-mails (67%) en bestanden (41%) van onbekende afzenders openen.

Jongeren gaan er dan ook vanuit dat zij een malafide e-mail direct herkennen (90%). Toch is één op de tien jongeren weleens slachtoffer geweest van cybercrime en 52 procent durft dit niet met zekerheid te ontkennen. Dat stelt datacenter-dienstverlener BIT vast op basis van een rondvraag in het kader van Safer Internet Day. De bevindingen zijn gebundeld in het onderzoeksrapport ‘Internet Eigenwijs’

Tijdgebrek

Consumenten laten bij webwinkels vaak meer gegevens achter dan nodig. 40 procent van de jongeren is bereid informatie te verstrekken die niet nodig is voor de verzending van artikelen. De reden hiervoor is dat zij geen tijd en zin hebben om de artikelen opnieuw te zoeken op een andere website die hun privacy wel respecteert. Tijd blijkt sowieso een issue te zijn voor jongeren. Ruim een derde (37 procent) van de jongeren voert alleen updates van het besturingssysteem uit wanneer daar tijd voor is en 22 procent update de virusscanner alleen als het uitkomt.

Slordig wachtwoordgebruik

Bijna de helft van de jongeren (45%) deelt wachtwoorden met anderen. Meer dan de helft van de jongeren verandert het wachtwoord minder dan één keer per jaar, waarvan 12 procent dit zelfs nooit doet. Bijna twee derde van de jongeren (63%) gebruikt eenzelfde wachtwoord voor meerdere logins. Zo nu en dan worden er kleine variaties toegepast, zoals hoofdletters en cijfers.

Gevaar onderschat

Support- en salesmanager Wido Potters van BIT noemt de bevindingen zorgwekkend: “Jongeren zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gevaren online en de wijze waarop zij hun privacy kunnen helpen beschermen" Naast gebrek aan kennis speelt volgens Potters ook onderschatting een rol: "Zo realiseert lang niet iedereen zich dat hoe meer informatie je online deelt, hoe kwetsbaarder je wordt voor cybercriminaliteit. Het zijn vaak kleine aanpassingen in het gedrag die ervoor zorgen dat mensen veiliger gebruikmaken van het internet. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van updates, zodat tijd niet langer een excuus is, of de inzet van password generators en managers.”

Zie ook Management op AG Connect Intelligence

Reactie toevoegen