Overslaan en naar de inhoud gaan

Opschoonsoftware CCleaner bevatte malware

Hackers konden opschoonsoftware CCleaner infecteren met malware. Dat schrijft The Verge. Daardoor konden hackers de malware verspreiden naar miljoenen gebruikers.
© Pixabay
Pixabay

Onderzoekers van Cisco Talos ontdekten dat downloadservers gebruikt door Avast - de eigenaar van CCleaner - malware verspreidden in het programma. Ruim 2 miljoen gebruikers zijn slachtoffer geworden van de aanval, maar volgens Avast werd de malware onschadelijk gemaakt voor het schade kon toebrengen, schrijft The Verge.

Vertrouwen

CCleaner is ontwikkeld om onder andere cookies te wissen om gebruikers zo meer privacy te verlenen. Volgens Avast werd het programma al meer dan 2 miljard keer gedownload.

Software als CCleaner wordt vertrouwd door consumenten. Hackers hebben misbruik gemaakt van dit vertrouwen tussen de softwareverstrekker en de gebruiker. Het lijkt erop dat de malware is ontwikkeld om geïnfecteerde computers te gebruiken als botnets.

Volgens Tweakers was de geïnfecteerde versie van CCleaner te downloaden tussen 15 augustus en 12 september. Voor de cloudversie ging het om de periode tussen 24 augustus en 15 september. Talos raadt gebruikers volgens Tweakers aan hun Windowssysteem terug te draaien naar een tijdstip voor 15 augustus of een herinstallatie uit te voeren, Avast raadt gebruikers aan een update van CCleaner uit te voeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in