Innovatie & Strategie

Storage
clean room

Opslagchip gaat nu ook al meerekenen

Grenzen tussen opslag- en verwerkingschips vervagen steeds meer.

Clean room in laboratorium © CC BY 2.0 - Flickr.com Sascha Pohflepp
5 januari 2017

Grenzen tussen opslag- en verwerkingschips vervagen steeds meer.

Een nieuwe aanpak maakt een versnelling van traditionele computertaken met minimaal een factor twee mogelijk.

De nieuwe aanpak is een uitbreiding van de ReRAM-methode die al langer bij SanDisk en Panasonic in ontwikkeling is. Een internationaal team van onderzoekers van universiteiten uit Singapore en Duitsland stappen voor deze nieuwe aanpak af van het traditionele binaire systeem van enen en nullen. Het prototype slaat data op en verwerkt ze met het ternaire systeem met vier cijfers (0, 1, 2 en 3).

De ReRAM-methode maakt gebruik van verschillende niveaus van elektrische weerstand. Daarom is het volgens de onderzoekers mogelijk om op termijn nog meer statussen dan vier te definiëren en daarmee de verwerkingssnelheid verder te verbeteren.

Inefficiënte vertaling vertraagt

Een belangrijke bottleneck in de verwerking zit nu namelijk in de vertaalslag van de verzamelde gegevens naar een reeks enen en nullen. "Het is alsof je een lange conversatie met iemand hebt via een klein vertaaleenheid. Dat is een tijdrovend en inspannend proces", zegt Anupam Chattopadhyay, universitair docent aan de Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore). "Wat we nu doen is de capaciteit van die vertaaleenheid enorm vergroten." De onderzoeker hebben hun resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

De ReRAM-modules van SanDisk en Panasonic zijn op dit moment al de snelste opslageenheden die bestaan. Sandisk verwacht ze dit jaar beschikbaar te hebben voor commerciële toepassingen. De ReRAM-methode maakt het mogelijk bewerkingen uit te voeren op datasets in de opslageenheid. Dat heeft als voordeel dat de data niet eerst van de opslag naar de hoofdprocessor hoeft te worden getransporteerd.

Kleiner, sneller, zuiniger en goedkoper

Nieuwe methoden voor verwerken van data, zoals ReRAM maar ook de Memristor, Flash (BlueDBM) en in memory computing zorgen er voor dat storage en computing steeds dichter op elkaar komen te zitten en daardoor efficiënter verlopen en minder fysieke ruimte innemen. Eindgebruikers merken dat aan de komst van kleinere, dunnere apparaten die ook nog eens sneller zijn dan hun voorganger en minder energie verbruiken.

Lees meer over
Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence

Reactie toevoegen