Beheer

Storage
Oracle Exadata x6-21

Oracle maakt databasemachine met flash

Oracles nieuwe databasemachine is stukken sneller dan doorsnee flash-systemen.

© Oracle
22 april 2016

Oracles nieuwe databasemachine is stukken sneller dan doorsnee flash-systemen.

De Exadata X6 Database Machine van Oracle is een opslagsysteem gebaseerd op 3D V-NAND-flash. De software is geoptimaliseerd voor databasegebruik en biedt zeer hoge transmissiesnelheid van meer dan 300 gigabyte per seconde aan datadoorvoer per rack. Dat is zo’n 10 keer sneller dan bij flash storage van andere merken.

Er zijn twee varianten van de Exadata X6 ­beschikbaar: de High-Capacity- en de ExtremeFlash-variant. De eerste maakt gebruik van met helium gevulde disks van 8 TB. Zo is meer dan 1,3 petabyte aan diskcapaciteit per rack te creëren. Er is flash aanwezig die fungeert als cache-geheugen.

De Extreme Flash-variant is geheel uit flash opgebouwd en biedt ongeveer 358 TB aan NVMe (Non-Volatile Memory express) flash per rack. Door een aantal racks aan elkaar te koppelen kan een flashgeheugen van ruim 6 petabyte worden gemaakt.

De ruwe geheugencapaciteit kan worden vergroot. Zo kan de Hybrid Columnar Compression-technologie de storagecapaciteit vergroten met gemiddeld een factor 10, wat zorgt voor een betere prijscapaciteit voor grote datawarehouses en geconsolideerde databaseworkloads.

Het systeem kan worden gebruikt voor realtime OLTP, vanwege de meer dan 5,6 miljoen I/O-verwerkingen per seconde per rack.

Lees meer over
Zie ook Beheer op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen