Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Overheid en MKB nog niet klaar voor e-factureren’

Vanaf 1 januari 2017 neemt de Rijksoverheid geen papieren facturen meer in behandeling, zelfs een mailtje met een bijgesloten pdf mag niet meer. De nieuwe voorschriften gelden voor alle nieuwe leveranciers, ongeacht de bedrijfsgrootte.
e-facturen
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Digitaal factureren zou volgens de Rijksoverheid minder arbeidsintensief, efficiënter en minder fout- en fraudegevoelig zijn. De vraag is of die doelstellingen gehaald worden. Leveranciers uitten hun zorgen over de haalbaarheid, slechts drie weken voor invoering, meldt het FD vandaag.

Wie niet zelf over een digitaal factureringssysteem beschikt, kan gebruikmaken van de overheidsinfrastructuur Digipoort, het elektronische factureringsysteem Leveranciersportaal of van Simplervoicing, waarbij een groot aantal dienstverleners en ontwikkelaars van boekhoudsoftware aangesloten zijn.

Onrealistische deadline

Een aantal van de bij Simplerinvoicing betrokken partijen maakt zich in toenemende mate zorgen of de deadline van 1 januari realistisch is, meldt het FD. Minder dan drie weken voor invoering liggen er nog veel punten open. “We zijn nog steeds aan het soebatten over welke informatie welk ministerie wil ontvangen”, zegt Jos Wellema, regiodirecteur van Basware. “De ministeries komen continu met andere eisen en er zitten te veel mensen aan tafel. Dat komt de communicatie niet ten goede. Het mkb en grootzakelijke klanten wachten af”, zegt hij in de krant.

Ondernemers die op 1 januari nog geen aansluiting hebben via een van de geselecteerde aanbieders, moeten hun rekeningen handmatig, en dus dubbel, invoeren in Digipoort. De deelnemers in het overleg Simplerinvoicing vrezen dat de overheid en het mkb nog niet klaar zijn voor e-factureren. “De meeste mkb-ondernemers vinden een pdf'je al heel digitaal”, zegt een van hen.

Plank misgeslagen

Sven Montijn van Nexus Verus, dat onder meer voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Provincie Utrecht en verschillende gemeenten werkt, denkt dat de overheid de plank misslaat. “95% van het bedrijfsleven stuurt pdf-bestanden, waarom is er geen overgangsregeling ingesteld?” Dat de regels alleen gelden voor nieuwe inkoopovereenkomsten ziet de overheid als voldoende overgangsregeling. Nu al zou 42% van alle facturen bij het Rijk digitaal zijn.

De overheid is volgens Montijn zelf nog niet klaar voor volledig digitaal factureren. “Voordat we het punt hebben bereikt dat iedereen gebruik kan maken van Simplerinvoicing zijn we jaren verder. Er zal nog heel veel water bij de wijn moeten.”

MKB Nederland en EZ niet bezorgd

MKB Nederland deelt de zorgen van de toeleveranciers niet en gaat uit van een soepele overgang. “Voor zover wij kunnen overzien, kunnen veruit de meeste bedrijven laagdrempelig en zonder hoge veranderkosten overstappen op e-factureren”, reageert een woordvoerder in het FD. De belangenorganisatie verwacht dat ondernemers die niet over boekhoudsoftware beschikken probleemloos gebruik kunnen maken van alternatieven als Digipoort.

Ook het ministerie van Economische Zaken zegt zich niet te herkennen in de kritiek van de softwareleveranciers en spreekt van een goed voorbereid proces. “Alle bedrijven in Nederland zijn in principe klaar om met Simplerinvoicing elektronische facturen aan te maken en naar de Rijksoverheid te verzenden.”

De Rijksoverheid is voorloper in het project. In 2018 volgen de decentrale overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in