Overslaan en naar de inhoud gaan

Plasterk laat nieuw bevolkingsregister vallen

De modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), waarvan de naam al was veranderd in Basisregistratie Personen (BRP), gaat niet door. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ziet geen heil meer in het project, dat veel duurder en tijdrovender is uitgevallen dan geraamd.
Ronald Plasterk
© Wikimedia
Wikimedia

Plasterk sprak woensdagavond van "een treurige conclusie''. Hij liet de Tweede Kamer eerder weten dat hij een periode van bezinning wilde inlassen, maar zei woensdag dat die slechts is bedoeld om uit te wijzen hoe het project "op ordentelijke wijze'' kan worden gestopt. Hij wil daarover in gesprek met de gemeenten, die medeverantwoordelijk zijn.

Aan de nieuwe BRP wordt al sinds de millenniumwisseling gewerkt. Het project kost al tientallen miljoenen meer dan begroot. Bureau ICT-toetsing dat voor het Rijk de ict-projecten controleert heeft een vernietigend rapport over de bouw van de BRP geschreven. Daarin staat dat het nieuwe register nog minstens 225 miljoen euro gaat kosten en dan is nog niet zeker dat het functioneert.

Meerdere partijen hadden er bij Plasterk op aangedrongen de uit de hand gelopen operatie te staken. Ze waren door de tegenvallers onaangenaam verrast, omdat de minister vier jaar geleden na het opmaken van de stand van zaken juist had gemeld dat doorzetten de moeite waard was. Onder meer de SP vraagt zich af of hij de Kamer toen wel goed heeft geïnformeerd. GroenLinks en SP willen weten wanneer hij precies op de hoogte was van welk probleem.

In de BRP, ooit bekend als het bevolkingsregister, zijn persoonsgegevens als naam en verblijfplaats vastgelegd. Het systeem was aan vernieuwing toe, omdat overheden graag één register willen dat altijd en overal online is in te zien.

Bureau ICT adviseert Plasterk de stekker uit de BRP te trekken. Het huidige, in 2012 gemoderniseerde GBA voldoet prima stelt Bureau ICT. Daarbij hebben gemeenten volgens het bureau geen trek meer in zo'n nieuw systeem omdat ze dan hun hele ict-systemen op de schop moeten nemen. Ook twijfelt het bureau of een centraal systeem wel geld bespaart. Het bureau adviseert het huidige goed werkende GBA gewoon te moderniseren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in