Development

Software-ontwikkeling
Politie mobile media lab

Politie in de ban van open innovatie

Open innovatie verwacht je niet direct bij de politie. Toch moet daar de vernieuwing vandaan komen.

De politie peilt verwachtingen burgers met het Mobile Media Lab © Politie
15 december 2016

Open innovatie verwacht je niet direct bij de politie. Toch moet daar de vernieuwing vandaan komen.

De huidige politie-organisatie past niet bij deze tijd, in ieder geval wat betreft de ICT. Er gebeurt van alles in de samenleving, maar ook in de technologie, bijvoorbeeld met de koppelingen van data en het internet of things. De organisatie is echter vanwege zijn omvang met 64.000 medewerkers te log en kan moeizaam op tijd reageren.

Er moeten rebellen zijn die daar verandering in brengen en de rebellenleider is Ron de Milde, programmadirecteur Communicatie en verantwoordelijk voor het programma Integraal Mediabeleid en Digitale Media bij de politie.

De Milde doet zijn naam geen eer aan. Hij haalt spijkerhard uit naar de organisatie maar tegelijk ook met pijn in het hart. De 50-er lacht als een kwajongen, maar doet zijn uitspraken met een dwingende autoriteit die een jarenlange carrière bij de politie verraadt. Hij schetst de politieorganisatie als een mammoettanker waar hij met zijn eenheid van zo'n 100 man als de speedboot omheen draait.

De eenheid is een club met de flexibiliteit en wendbaarheid, die de politieorganisatie als geheel mist, zegt De Milde. Zijn teams werken agile en volgens de DevOps-richtlijnen aan allerlei projecten in steeds wisselende samenstelling. Soms komen mensen van de mammoettanker aan boord en stappen andere weer aan boord van de tanker.

En de eenheid boekt successen. Bijvoorbeeld de website politie.nl is al in twee opeenvolgende jaren door internettend Nederland uitgeroepen tot de beste website, beter dan Google. "Nog niet eerder won een overheidssite zo'n prijs", zegt De Milde trots. "En al twee keer op rij. Dan doen we toch iets goed." Luisteren naar de samenleving ligt ten grondslag aan dit succes, volgens de Milde.

Mindshift is nodig

Vorige week deed de politie voor het eerst mee in de organisatie van de Dutch Open Hackathon en het bijbehorende seminar dat helemaal in het teken stond van open innovatie. Open innovatie, open data en een hackathon zijn geen termen die mensen makkelijk in verband brengen met de politie.

Ron de Milde
Ron de Milde © Politie

Ron de Milde heeft een bijzondere carrière waarin hij met heel wat verschillende aspecten van het politiewerk te maken kreeg. Begonnen als wachtmeester in Puttershoek, deed hij later de politieacademie, leidde een buurtteam, maar was ook betrokken bij de recherche, vreemdelingenpolitie en was enkele jaren gedetacheerd bij de politietop op de Antillen.

De rode draad is vernieuwing. In 2005 had hij genoeg van lijnfuncties en heeft hij zich op ICT gestort. In 2012 kreeg hij de opdracht van de korpschef om als kwartiermaker 'iets te gaan doen met internet'

Maar het is volgens de Milde precies waar de hele politieorganisatie naar toe moet. "De mobiele telefoon is in 10 jaar gemeengoed geworden. Internet en sociale media vonden nog veel sneller hun weg naar massaal gebruik. Met die ervaring is de vraag 'Waar we staan over 20 jaar?'. De huidige organisatie kan met al die snelle veranderingen niet mee. Als je iets wil veranderen, moet er een mindshift plaatsvinden."

De historie van de politie heeft geen klimaat opgeleverd voor een natuurlijke wens tot verandering. "Een belofte van life-time employment, een sterk hiërarchische structuur en een cultuur van 'we hebben het altijd zo gedaan'. We kijken door een melkglazen ruit naar voren en met de ogen in de spiegel. Voor nieuwe initiatieven is een voorstel van 80 pagina's nodig en bovendien vraagt iedereen zich steeds af wie er eigenlijk precies over gaat. Weinigen durven de nek uit te steken. Het is een moeizame situatie om vernieuwing te realiseren.

We willen mensen die in gesprek willen gaan om Nederland veiliger te maken

De Milde heeft van de Korpsleiding in 2012 de mogelijkheid gekregen een verandering op gang te brengen. Hij is daarna op zoek gegaan naar de rebellen voor zijn team. "Het zijn mensen die vragen stellen en niet volgen. Dat kan soms knap lastig zijn, maar dat krijg je als je niet op zoek bent naar volgzame schapen die alleen maar proberen het verleden efficiënter te willen maken. We willen mensen die in gesprek willen gaan om Nederland veiliger te maken."

Hackathon leverde creatieve inzichten

In dat licht is de deelname aan een hackathon opeens heel logisch. "Het is overigens minder spannend dan het op het eerste oog lijkt," zegt Adrian Proos business consultant bij de eenheid van De Milde. Proos was namens de politie betrokken bij de organisatie van de hackathon. "De politie stelt data beschikbaar die al eerder gepubliceerd is, bijvoorbeeld op politie.nl, over woninginbraken, geweldsmisdrijven en de CBS-criminaliteitscijfers. Zeventien teams (van totaal 52) hebben gebruik gemaakt van onze API en datasets. En dat is een mooi resultaat, temeer daar alle teams met nieuwe en creatieve inzichten kwamen voor mogelijke toepassingen van onze data."

Mislukkingen zijn een optie

Er zijn plannen om het aangifteproces ook meer een digitaal proces te maken. Volgend jaar staan bijvoorbeeld experimenten met een tablet-app op de planning. Verder denkt het team bijvoorbeeld na over het inzetten van WhatsApp als intake-kanaal. De Milde benadrukt dat mislukkingen bij dit type ontwikkelingen een optie zijn want als nooit iets mislukt heb je niet de randen van de mogelijkheden verkend. Hij heeft dan ook een hekel aan het opstellen van businessplannen op basis waarvan besloten wordt of een plan kan worden uitgevoerd. "Het gaat hier niet om geld verdienen. Het gaat om investeren in een nieuwe toekomst. Kom dus bij mij niet aan met spreadsheets." In kleine proefprojecten wordt snel geprobeerd of een idee werkt of niet. Is het idee voldoende uitgerijpt, kan een landelijke implementatie volgen.

Wat Proos en De Milde willen is zien wat je meer met die data kunt, door ze te combineren met andere data, zoals bijvoorbeeld verkeersgegevens of geodata zoals windkracht en temperatuur. "We sluiten daarbij niks uit, dus ook ideeën over de inzet van kunstmatige intelligentie of virtual reality zijn welkom." Tenslotte bevestigt Proos: “Daarnaast heeft een flink aantal deelnemers aangegeven een beter beeld te hebben gekregen van de politie. Van een politie die alleen zichtbaar is op straat, naar een beeld van een organisatie die interessante data heeft, enorm spannend werk doet op digitaal vlak en midden in de samenleving staat.

Elke 14 dagen een release

Interactie met burgers staat centraal in de visie van De Milde. Die is nog onvoldoende, meent hij. Gemiddeld heeft een Nederlander een keer in de zeven jaar een contact met de politie dat verder gaat dan de weg vragen aan de wijkagent. Initiatieven om burgers beter bij het politiewerk te betrekken, blijken in goede aarde te vallen. De Milde verklaart het succes van de website politie.nl dan ook uit de moeite die is gestoken in het vragen wat de mensen van zo'n site verwachten. Twee jaar lang is voor dat doel een bus door het land getrokken. Mensen konden daarin enquêtes invullen, informatie vragen en aan usabilitytests deelnemen. "We hebben elke 14 dagen een nieuwe release", voegt De Milde toe. In de genoemde periode hebben 48.000 mensen de bus bezocht.

Lees meer over
Zie ook Development op AG Connect Intelligence
3
Reacties
jak 16 december 2016 17:09

Verbazend dat AGILE en Scrum als de silver bullet oplossing gebracht worden. Laat ik nu overtuigd zijn dat er zoiets niet is als een silver bullet. Zoiets is de nieuwe silo die oude silo's vervangt.
Wel verfrissend is het loslaten van oude dogma's waarbij een fout maken als falen gezien wordt. Van de fouten moet je leren de randen opzoeken en als het kan verder er overheen. Je moet veel achter je laten "want we hebben het altijd zo gedaan" is niet handig. Alles als legacy betitelen is aan de andere kan ook niet slim.
Bijvoorbeeld Edsger Dijkstra zijn ideeën zijn nog steeds waardevol. Juist op goede fundamenten kun je verder bouwen niet op iets wat drijfzand is. (Software engineering techniques 1969, nato)

Ron de Milde 16 december 2016 09:11

Ook van Zanten heeft gelijk. Het is zeker zo dat op meerdere plaatsen langzaam maar zeker het agile denken ingevoerd wordt. Maar tegelijkertijd is dat lastig omdat de inrichting, de cultuur en de bureaucratie het proces om te komen tot werken op een Scrum wijze te vaak in de weg staat. Dat ligt niet aan de medewerkers op ICT afdelingen maar meer aan de onmogelijkheid om zonder ingrijpen in het inrichtingsplan snel nieuwe teams samen te stellen. Daarom zijn er meer speedboten nodig die niet gehinderd worden door personeels of andere processen die het tempo om te veranderen tegen houden. Het ligt vaak niet aan de mens of de wil maar meer aan de omvang van een grote organisatie die nu eenmaal vaak gebaseerd is op controle en beheersing. Dat het simpeler is voor een website dat deel ik niet. Die site is verbonden met interne systemen als bijvoorbeeld Internet aangifte of het aangifte volg systeem en staat dus niet apart van de rest. Ik heb niemand tekort willen doen en zie dat ook in de IT goede bewegingen gaande zijn maar het tempo is te laag. We hebben nu echt de opdracht om aan te sluiten op ontwikkelingen en verwachtingen in ons snel veranderende samenleving. En structuren van gisteren helpen ons nietmet de oplossingen voor morgen ( of wellicht zelfs al de oplossingen voor vandaag ). Als we blijven zitten in het warme bad van gisteren dan vrees ik dat we de koude douche van morgen krijgen. Geef ruimte aan professionals en vooral vertrouwen en verlaat op silo"s gebaseerde organisatie vormen.

van Zanten 15 december 2016 21:07

Wel een beetje een apart verhaal want er zijn binnen de politie meer plekken waar agile en volgens DevOps wordt gewerkt. Nu lijkt het net als dit de enige plek is. Daarnaast is het wel even een verschil of je met een website bezig gaat die volledig op zichzelf staat versus complexe interne systemen die je moet onderhouden en vernieuwen. En dat vanuit een situatie met 26 verschillende korpsen met allemaal een eigen beleid, legacy omgevingen, ellenlange aanbestedingstrajecten, achterstallig onderhoud weg moeten werken en grote verschillen tussen allerlei applicaties. Die olietanker zijn eigenlijk allemaal aan elkaar gelaste schepen, nog knap dat deze blijft varen.

Ten aanzien van de data die de politie heeft, daar mag vanuit privacyredenen maar een fractie mee gedaan worden dan wat er technisch mogelijk is. Elke retailer doet veel meer met persoonsgebonden data dan de politie waar immers iedereen op de vingers kijkt.

En ten aanzien van het niet willen veranderen, dat zit vooral in het krampachtig in stand houden van het personele systeem waardoor het steeds meer is vastgelopen. Niet omdat velen dat niet willen. Zowel dwarsliggende vakbonden als ook de COR zijn een belangrijk obstakel voor de broodnodige vernieuwing, doorstroom en instroom in de organisatie. Een baan voor het leven, ook als je niet (meer) functioneert. Elk commercieel bedrijf wat zo werkt gaat failliet. In die zin heeft De Milde wel gelijk, de olietanker koerst op de rotsen af, hoewel Akerboom nu wel druk doende is de koers te verleggen en de inrichting van de tanker aan te pakken. Nu moet de politiek nog lef tonen en steun betuigen.

Reactie toevoegen