Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie lanceert check op inloggegevens

De politie heeft vrijdag een nieuwe controlefunctie gelanceerd waarop kan worden gekeken of iemands e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.
Politie

Met een eenvoudige check van het e-mailadres op de website politie.nl kunnen mensen achterhalen of hun gegevens zijn misbruikt. De politie heeft in de loop der tijd ruim 60.000 mailadressen verzameld die zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminaliteit. Wanneer iemands gegevens voorkomen in die database, dan stelt de politie de gebruiker na invoer van het e-mailadres op de hoogte en geeft tips hoe te handelen.

Burger moet weerbaarder worden

Volgens de politie is de controlefunctie "opnieuw een stap om de burger weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit’'. De politie in Duitsland was enkele weken geleden de eerste die zo'n toets heeft ingevoerd. Het is vanwege privacywetgeving de politie niet toegestaan mensen zelf actief te informeren over misbruik van hun mailadres.

Digitale gegevens zoals e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zijn aangetroffen bij onderzoeken naar cybercriminelen. Zij verkregen die door in te breken op computers en websites. Mogelijk zijn die gegevens doorverkocht.

Volgens Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, zijn die data onder meer gebruikt voor oplichtingspraktijken via speciale computernetwerken - de zogenaamde botnets. "Zonder dat je het beseft, worden deze data ingezet voor uiteenlopende vormen van oplichting waaronder phishing of om een website plat te leggen.'’

Hij adviseert het publiek om regelmatig wachtwoorden te veranderen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in