Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijs voor onderzoeker Elliptische Curve Encryptie

Onderzoeker Roland van Rijswijk-Deij heeft de Applied Networking Research Prize van de IRTF (Internet Research Task Force) gewonnen voor zijn onderzoek naar het gebruik van Elliptische Curve Encryptie in combinatie met DNSSEC.
Roland van Rijswijk-Deij
© SURFnet
SURFnet

De prijs wordt toegekend aan onderzoek dat een concrete bijdrage levert aan de verbetering van het internet, internetprotocollen en/of internetstandaarden.

Elliptische Curve Encryptie (ECE) is een vorm van public key encryptie die gebaseerd is op elliptische curves. Een voordeel van ECE ten opzichte van RSA is dat het met kleinere sleutels toe kan terwijl de bescherming ook nog eens sterker is. Hij heeft de prijs toegekend gekregen voor een wetenschappelijk artikel over de impact van Elliptische Curve Encryptie op DNSSEC. “We hebben daarvoor onderzocht of de toepassing van ECE voor bestaande systemen niet te grote problemen zou opleveren. ECE heeft als nadeel dat het controleren van de handtekeningen bij DNSSEC langer duurt dan bij bijvoorbeeld RSA. We hebben kunnen aantonen dat het zonder problemen kan worden gebruikt en daarmee is de barrière om over te stappen naar ECE weggenomen.”

Naast onderzoeker aan de Universiteit Twente is Van Rijswijk-Deij verantwoordelijk voor netwerkinnovatie bij SURFnet.

Als onderdeel van de prijs zal Van Rijswijk-Deij zijn onderzoek presenteren tijdens de 100e bijeenkomst van de IETF volgend jaar in Singapore. Daarnaast krijgt hij een bedrag van 500 dollar.

Van Rijswijk-Deij rondt nu zijn proefschrift af. “Het is natuurlijk leuk om tegen de promotiecommissie te zeggen dat ik deze prijs heb gewonnen. Het toont echter ook aan dat we als vakgroep onderzoek doen dat heel goed aansluit bij de praktijk.”

Het bekroonde artikel is hier te vinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in