Management

Storage
Samsung SSD 15,36 terabyte

Product: Samsung maakt SSD van 15,36 TB

Samsungs jongste SSD in 2,5-inch-behuizing laat harde schijven ver achter zich.

© Samsung
5 april 2016

Samsungs jongste SSD in 2,5-inch-behuizing laat harde schijven ver achter zich.

De grootste harde schijf van dit moment kan 10 terabyte opslaan, op een 3,5-inch disk. Door de keuze voor een form factor van 2,5-inch kunnen er twee maal zoveel SSD’s dan HD’s in een standaard rack van 19 inch geplaatst worden.

Ook qua snelheid steekt Samsungs monster-SSD harde schijven de loef af. Random lees- en schrijfbewerkingen voert de PM1633a uit met 200.000 en 32.000 input-output-operaties per seconde, sequentiële lees- en schrijfoperaties gaan met een snelheid van 1200 megabyte per seconde. Dat is voor random-operaties een factor 1000 sneller dan bij harde schijven van het SAS-type, en bij sequentieel lezen of schrijven meer dan twee maal zo snel als een doorsnee SATA SSD, stelt Samsung. Vergeleken bij de 10 ­terabyte-HD die Western Digital afgelopen december aankondigde, is de nieuwe SSD van Samsung bij sequentiële operaties een factor 5 sneller.

De PM1633a is ook een stuk betrouwbaarder dan voorgangers op de SSD-markt. De schijf kan dagelijks volledig herschreven worden zonder dat de kwaliteit eronder lijdt, claimt Samsung. Dat scheelt een factor 2 tot 10 met SSD’s op basis van MLC- of TLC-NAND-chips.

Wat de schijf gaat kosten, is niet bekendgemaakt. Samsung laat de uiteindelijke prijsstelling over aan zijn wederverkopers.

Lees meer over
Zie ook Management op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen