Overslaan en naar de inhoud gaan

Ransomware op Android woekert meer dan ooit

Het terugdringen van malware op Android lukt nog van geen kant. De hoeveel ransomware voor Android-omgevingen lijkt vorig jaar te zijn gegroeid met 50 procent. Dat wordt althans gesuggereerd door tellingen van het IT-beveiligingsbedrijf ESET.
Locky ransomware
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Volgens ESET hebben ontwikkelaars van lock-screen- en bestandsversleutelings-fratsen de afgelopen 12 maanden benut om effectieve technieken uit de desktopomgeving te poorten naar Android.

Het bedrijf meldt dat het vorig jaar 50 procent meer ransomware op Android systemen aantrof dan in 2015. Het voorkomen van malware in het algemeen zou op Android 20 procent zijn toegenomen. Esets gaf deze cijfers vrij als schot voor de boeg bij het Mobile World Congress dat komende week plaats vindt in Barcelona. Behalve dat er dus flink wat ransomware bij is gekomen zouden de makers ook steeds meer aandacht besteden aan het dieper in de code van apps verbergen van hun kwaadaardige instructies (de zogeheten payloads). 

'Nog geen kentering in zicht'

grafiek
grafiek

 

Volgens CTO Juraj Malcho van ESET is er vooralsnog geen kentering te bespeuren in de de woekering van kwaadaardige software op Android-systemen. De 50 procent groei in het voorkomen van ransomware zou de sterkste stijging zijn die ESET ooit signaleerde. "Ook al was de groei het sterkste in het eerste kwartaal, we kunnen beslist nog niet zeggen dat het tij keert." 

 

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in