Overslaan en naar de inhoud gaan

Raspberry Pi door de 10 miljoen exemplaren

Bij de ontwikkeling van het eerste model, in 2012, speculeerde Eben Upton nog dat er ooit misschien wel 10.000 exemplaren van zijn Raspberry Pi verkocht zouden kunnen worden. Deze week ging het 10 miljoenste exemplaar van de all purpose micro-computer in de verzending.
raspberry pi
© CC0 Public Domain via Pixabay
CC0 Public Domain via Pixabay

starter kit

Rasberry Pi viert de milestone van 10 miljoen verkochte exemplaren met het 'unboxen' van een riant gevulde starter kit die ondanks z'n royale inhoud toch nog nipt onder 100 pond geprijsd bleef. De doos bevat:

  • Een Raspberry Pi 3 Model B
  • Een 8GB NOOBS SD-kaart
  • Een behuizing
  • Een 2.5A voedingsblok met verloopstekkers voor vrijwel alle ac-contactdoostypen.
  • Een HDMI-kabel
  • Een optische muis
  • Een toetsenbord
  • en het boekje 'Adventures in Raspberry' 

De kracht van het concept, dat inmiddels al diverse wet-van-moorse upgrade's onderging, schuilt ongetwijfeld in het appel dat het doet aan de experimenteerzucht van zowel scholieren als hobbyisten en serieuze uitvinders. Door de combinatie van een lage prijs (4 pond voor het basismodel Raspberry Pi Zero) en zeer generieke architectuur met simpele open interfaces kan er eindeloos mee worden ontwikkeld en geëxperimenteerd, van huishoudelijke toepassingen (bijvoorbeeld het streamen van muziek of het openen van garagedeuren) en spelletjes tot serieus wetenschappelijk werk en echte bedrijfstoepassingen (robotica), onder meer in ontwikkelingslanden. De Britse astronaut Tim Peak nam al een Raspberry Pi - ongeveer zo groot als forse sigarettenaansteker - mee naar het ruimtestation ISS.

Ad-ons

Wat, naast de lage kostprijs en het open concept, de Raspberry ook zeer heeft geholpen is het gebruik in het onderwijs en de vele actieve gebruikersgroepen waarbinnen het delen van kennis een vanzelfsprekend deel van de lol is. Ook is er ook een levendige markt voor allerhande bijpassende add-ons, zoals opslagmedia, sensoren actuatoren en zelfs een touchscreen.

De eerste 2000 exemplaren werden in  China geproduceerd, maar de productie is daarna verplaatst naar Wales.  Volgens BBC is de Raspberry Pi met een 'installed base' van 10 miljoen stuks de meest verkochte computer van Britse bodem.

 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in